AcasăNewsCuloarea rosie e marca

Culoarea rosie e marca

Cazul Louboutin este unul controversat, mai multe marci estimand ca un designer nu poate avea drepturi exclusive asupra unei culori.

Renumitul producator de incaltaminte francez Christian Louboutin poate sa pretinda exclusivitatea celebrilor sai pantofi cu talpa rosie, intrucat culoarea poate fi depusa ca marca inregistrata, a decis ieri Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE)

Cazul Louboutin este unul controversat mai multe marci estimand ca un designer nu poate avea drepturi exclusive asupra unei culori

”O culoare poate fi recunoscuta ca o marca inregistrata”, au considerat judecatorii europeni intr-o decizie care urmeaza sa fie impusa in Olanda, unde Louboutin a atacat in justitie o companie locala acuzand-o de contrafacere. Judecatorii Curtii au estimat ca marca vizeaza culoarea, nu forma produsului. Compania olandeza Van Haren, atacata in instanta de Louboutin pentru ca a comercializat, in 2012, pantofi cu talpile rosii, sustinea ca o combinatie de pantofi cu toc inalt si talpi rosii pentru femei, inregistrata de brandul Louboutin, era contrara legislatiei europene in domeniul marcilor. Maciej Szpunar, avocatul CJUE, a dat dreptate, in luna februarie, companiei olandeze dar concluziile sale nu au fost aprobate de instanta UE. Judecatorii Curtii considera ca ”marca nu vizeaza o forma specifica a talpii pantofilor cu tocuri inalte, pentru ca descrierea acestei marci indica in mod expres ca forma pantofului nu face parte din marca, ci serveste doar a pune in evidenta amplasamentul culorii rosii, vizata de inregistrarea marcii. Decizia Curtii reprezinta ”o victorie deplina si o mare satisfactie”, au declarat reprezentantii Louboutin. Pe de alta parte, justitia olandeza trebuie sa se pronunte in privinta acuzatiei de contrafacere formulata impotriva companiei Van Haren. Talpa rosie a devenit un model de referinta pentru toata incaltamintea fabricata de Louboutin, brand aparut la finele anului 1991. In 1993, in timp ce lucra la un model de pantof inspirat de Andy Warhol, Christian Louboutin a avut ideea sa acopere talpa cu lacul rosu de unghii al asistentei sale. Rezultatul i-a placut atat de mult incat a decis sa devina o caracteristica distincta a produselor sale.

author avatar
Tudor Borcea
228 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger