Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Cuba scapa de familia Castro

Cuba scapa de familia Castro

Autor:

Presedintele cubanez Raul Castro (86 de ani) se pregateste sa predea, joi, stafeta unei noi generatii pentru o tranzitie care va marca sfarsitul unei perioade de aproape sase decenii de putere a fratiei Castro pe insula caraibeana.

 

castro 720x468 Cuba scapa de familia Castro

In premiera, Miguel Diaz Canel, ”proximo lider cubano”, nu va purta uniforma militara si nu va prim secretar al Partidului Comunist, ca Raul Castro

In acesti ani, Fidel si apoi Raul au condus Cuba si au facut din ea un actor central al Razboiului Rece si au reusit sa-si salveze regimul comuist, chiar dupa socul colapsului aliatului URSS. Convocata  astazi si joi pentru o plenara istorica, Adunarea Nationala va alege un nou presedinte al Consiliului de Stat (principalul organ executiv cubanez), functie echivalenta practic cu cea de sef al statului. Chiar daca autoritatile nu au confirmat (inca) oficial, ea ii va reveni prim-vicepresedintelui si numarul doi al guvernului, Miguel Diaz Canel (57 de ani) care pare a fi ales si pregatit pentru a deveni noul chip al Cubei. ”Aparatcik” model, a urcat discret esaloanele puterii pentru a deveni, in 2013, mana dreapta a presedintelui. Bruno Rodriguez, ministrul cubanez de Externe a vorbit depre o ”innoire dar si continuitate”, reamintind ca Raul Castro ii va ramane alaturi succesorului sau stand la carma puternicului Partid Comunist Cubanez. Castro nu ar urma sa plece din fruntea PCC decat la congresul din 2021, cand va avea 90 de ani. Potrivit politologului cubanez Esteban Morales, Raul ”se va concentra pe munca ideologica” in timp ce Diaz pe partea de guvernare. Dar succesorul fratilor Castro va trebui sa continuie indispensabila actualizare a unui model economic depasit, in momentul in care tara se confrunta inca cu embargoul SUA si cu decizia lui Donald Trump de a intrerupe dezghetul bilateral lansat in 2014 de Washington si Havana.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 25-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!