AcasăNewsCrucea Rosie, pregatita pentru “primaveri arabe” in sudul Europei

Crucea Rosie, pregatita pentru “primaveri arabe” in sudul Europei

Comitetul International al Crucii Rosii (CICR) a anuntat ca stafful sau din greu antrenat sa lucreze in zonele de conflict se concentreaza de-acum pe Europa.

Directorul CICR, Yves Daccord, crede ca Europa este in pragul izbucnirii unor violente din cauza crizei economice si a austeritatii impuse de tot mai multe guverne. „N-am mai avut o astfel de experienta pana acum”, a declarat Daccord ziarului danez Politiken. Eurostat, agentia de statistica a Uniunii Europene, a raportat ca 120 de milioane de cetateni ai UE traiesc sub nivelul de saracie stabilit pentru tarile europene (mai putin de 60% din venitul mediu).

Comisia Europeana a infiintat un fond de ajutor de 18, 6 miliarde de euro, dar inca nu are mecanismele necesare sa actioneze in cazul unui asemenea numar mare de saraci, dintre care multi sunt la capitolul „urgente sociale”. Conform lui Daccord, cea mai mare problema o ridica sudul Europei, unde Crucea Rosie se asteapta la izbucnirea unor revolte de tip „primaveri arabe”. Cresterea preturilor la alimente, neincrederea in guvernele care impun austeritate si dorinta unor libertati politice fata de Bruxelles sunt factori ce concura la acest „scenariu”.

author avatar
Adina Mutar
176 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger