AcasăNewsCriza refugiatilor, pe masa discutiilor intre Merkel si Erdogan

Criza refugiatilor, pe masa discutiilor intre Merkel si Erdogan

Un esec al lui Merkel in Turcia ar reduce la zero solutiile pentru stavilirea fluxului migrator catre UE

Cancelarul Germaniei a ajuns, ieri, in Turcia pentru a negocia un plan de indiguire a fluxului migrator catre UE, in cadrul intrevederilor cu presedintele Recep Erdogan si cu premierul Ahmet Davutoglu.

Un esec al lui Merkel in Turcia ar reduce la zero solutiile pentru stavilirea fluxului migrator catre UE

Principalul subiect in cadrul intrevederilor a fost ”planul de actiune” anuntat saptamana trecuta de catre UE pentru a determina Turcia sa actioneze pentru a stavili fluxul de emigranti, in special al celor care parasesc Siria, informeaza AFP. Insa Turcia, care gazduieste deja peste doua milioane de refugiati, a ridicat noi pretentii, calificand acest plan doar un simplu ”proiect” cu buget ”inacceptabil” si estimand ca ar fi nevoie de cel putin trei miliarde de euro pentru primul an. Liderii UE vor ca Ankara sa gazduiasca un numar mare de refugiati si sa intareasca supravegherea frontierelor in schimbul mai multor beneficii: de la relansarea discutiilor cu privire la candidatura tarii la UE, la un acces mai usor la vize. ”Daca Germania si Turcia nu ajung la un acord, nicio alta solutie nu se identifica iar migratia in masa a sirienilor si a altora catre UE va continua”, releva centrul de analiza European Stability Initiative, intr-o nota consacrata vizitei la Ankara a cancelarului german. In Germania, politica lui Merkel cu privire la emigranti este criticata, mai ales dupa atacul de sambata asupra candidatei la primaria din Koln, Henriette Reker, o independenta sustinuta de partidul lui Merkel.

Letonia aloca 3,5 milioane de euro pentru un zid de 90 km la frontiera cu Rusia

Pana la sfarsitul anului viitor, Letonia va cheltui 3,5 milioane de euro, din care 500.000 au fost deja deblocati pentru construirea unui zid la frontiera cu Rusia, informeaza Sputnik, citandu-l pe ministrul leton de Interne, Rihards Kozlovskis. Zidul va avea o lungime de 90 de kilometri si va fi prevazut cu camere de supraveghere. ”Va fi necesar nu pentru un nou Mare Zid  chinezesc intre Rusia si Letonia, ci pentru a stopa afluxul de emigranti clandestini”, a explicat Kozlovskis.

Ungaria a inchis frontiera cu Croatia

Autoritatile maghiare au inchis principalele puncte de trecere a emigrantilor la frontiera cu Croatia. Cele doua puncte de trecere a frontierei oficiale (Beremend si Letenji) raman deschise doar pentru cei care prezinta acte valabile dar nu vor permite trecerea celor care nu au vize. ”Frontiera verde a fost inchisa, puteti trece frontiera legal si cere azil”, a declarat Zoltan Kovacs, purtator de cuvant guvernamental. Cu o luna in urma, Budapesta a inchis si frontiera cu Serbia.

author avatar
Tudor Borcea
102 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger