Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Criza fortei de munca: o sa ne faca chinezii sarmale

Criza fortei de munca: o sa ne faca chinezii sarmale

Autor:

Asiaticii devin solutia la deficitul fortei de munca in turism, care a ajuns la 50.000 de persoane. Cum peste 4 milioane de romani lucreaza in afara tarii si bucatarii buni cer salarii similare Uniunii Europeane,  angajatorii recruteaza straini mai „ieftini”.

 

bucatari Criza fortei de munca: o sa ne faca chinezii sarmale

Romania ramane fara bucatari in cinci ani

sarmale Criza fortei de munca: o sa ne faca chinezii sarmale“De disperare, o sa ajungem sa angajam tractoristi pe posturile de bucatari si cameriste”, avertizau hotelierii. Si nu de pomana, presedintele Asociatiei Bucatarilor si Cofetarilor din Romania o spune pe sleau: in cel mult cinci ani, patronii de restaurante vor avea de ales: fie vor fi nevoiti sa le mareasca salariile bucatarilor la nivelul celor din tarile Europei de Vest, ca sa-i poata pastra acasa, iar asta va atrage dupa sine marirea tuturor lefurilor dintr-un restaurant, ceea ce va insemna cel putin o dublare a pretului mancarii, fie vor apela la bucatari din tarile asiatice, in special din China, care au pretentii financiare mult mai mici. Chiar daca un chef de la un restaurant de cinci stele din Bucuresti castiga mii de euro pe luna, salariul mediu al unui bucatar in Romania este undeva in jurul a 500-600 de euro, de patru ori mai putin decat cel incasat de cei care lucreaza in strainatate, pe vasele de croaziera sau in restaurant, spune Stefan Bercea. Cu toate ca asociatia de profil a incercat sa deaschida scoli de bucatari, tinerii nu prea sunt interesati de acest domeniu. Emisiunile culinare i-au facut pe multi sa aspire la titulatura de “chef”, iar acesta este un lucru bun, insa partea proasta este ca majoritatea acestora cred ca deja se pricep daca stiu sa aseze cateva frunze de salata pe o farfurie. Putini bucatari de pana in 25 de ani stiu, insa, cum se face un sos sau o ciorba, precizeaza seful asociatiei bucatarilor.


1 Comentariu la Criza fortei de munca: o sa ne faca chinezii sarmale

  1. Anonymous

    Dar de ce nu chemati romani din Timoc sau din Ucraina? Sau aromani din Macedonia sau Albania? Vreti sa va extindeti teritorial si sa ii lasati acolo?


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 12-12-2018
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!