AcasăNewsCriza din Grecia loveste in bancile din Romania

Criza din Grecia loveste in bancile din Romania

Bancile din Romania si-ar putea restrictiona tranzactiile cu bancile grecesti de pe piata noastra, la presiunea bancilor – mama, potrivit analistilor.

Oficiali ai BNR afirma ca bancile elene din Romania nu au inca probleme, in ciuda semnalelor ingrijoratoare care vin din Grecia

O noua inflamare a crizei Greciei a fost declansata odata cu aparitia informatiilor conform carora guvernul grec ar putea ramine fara atributul colectarii taxelor. Problemele bancilor grecesti se acutizeaza pe masura ce criza datoriilor Greciei nu-si gaseste o solutie convingatoare. Dealerii bancilor au permisiunea sa tranzactioneze pana la atingerea unor anumite limite de expunere pe celelalte banci de pe piata, iar aceste limite sunt decise de bancile mama. Daca situatia bancilor grecesti se inrautateste  prea mult, atunci dealerii „nu mai primesc limita“ pentru acestea, adica nu mai pot tranzactiona cu ele. Pe de alta parte, fluxul de lichiditati dinspre bancile mama din Grecia spre filialele din Romania se va diminua, in cel mai bun caz. Bancile grecesti din Romania vor avea mari dificultati cu eventualele retrageri si vor atrage cu mare dificultate sau deloc depozite de pe piata, ceea ce ar putea sa le aduca la mana oficialilor Bancii Nationale a Romaniei. Acestia spun ca, deocamdata, bancile grecesti nu au nevoie de ajutor. Bancile elene si-au vazut anul trecut expunerea scazand cu 1,6 miliarde de euro, pana la 15,8 miliarde de euro, inclusiv din cauza diminuarii posibilitatilor de a-si mentne cotele de piata. Grecii detineau la sfarsitul  anului trecut 16%-17% din activele bancare,  potrivit datelor publi­cate de Banca Reglemen­telor Internatio­na­le (BRI), supra­nu­mita banca bancilor centrale. Doar doua banci grecesti se aflau in TOP 10 bancar in Romania, dupa marimea activelor: pe locul 6 era Alpha Bank, detinuta de Alpha Grecia, a carei cota scazuse la 6,24% (21,3 mld. lei) de la 6,4%, iar pe locul 9 era Bancpost, detinuta de EFG Eurobank Grecia, cu o cota in scadere la 3,9% (13,6 mld. lei) de la 4,4%. Cote de piata mai mici au Banca Romaneasca (detinuta de National Bank of Grece), Piraeus BankMarfin Bank, si ATE Bank.

 

author avatar
Andrei Ispas
668 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger