Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Criza de unt in Franta

Criza de unt in Franta

Autor:

O penurie de unt afecteaza sever Hexagonul, cel mai mare consumator mondial. O iesire din aceasta criza este prevazuta de-abia in primavara anului viitor.

 

penurie unt Criza de unt in Franta

”Din cauza penuriei de materie prima (lapte) furnizorii nostri nu sunt in masura sa onoreze comenzile noastre de unt”, li se spune consumatorilor francezi

”Din cauza penuriei de materie prima (lapte) furnizorii nostri nu sunt in masura sa onoreze comenzile noastre de unt”. Astfel de afise s-au inmultit in magazinele franceze. Aceasta penurie de unt se explica in primul rand printr-o puternica crestere a consumului mondial. In cursul ultimilor ani, imaginea untului s-a schimbat radical, de la un produs reputat ca nesanatos, la un aliment benefic. In 2014, un studiu publicat in Annals of Internal Medicine a concluzionat: untul nu este periculos pentru sanatate. Imediat, pe coperta, celebra revista Times ii indemna pe americani: consumati unt!. In SUA, consumul de unt a crescut intr-un an cu 8%.

time unt Criza de unt in Franta

Celebra revista Time a reabilitat untul

McDonalds a inlocuit margarina cu untul. In perioada 2013-2015 consumul de unt a crescut cu 5% in Franta si cu 2,5% la scara mondiala. In 2016, exporturile de unt catre China au crescut cu 46%. In aprilie 2016, o tona de unt costa 2500 de euro. In septembrie 2017, costa 6800 de euro, antrenand fireste si costurile produselor de patiserie etc. In al doilea rand, colectarea laptelui in UE a scazut din cauza recoltelor furajere mediocre, conditiilor meteo nefavorabile si planului european de reducere a productiei de lapte bogat in grasimi (din care se face untul) care i-a determinat pe crescatori sa-si reduca numarul de animale. In paralel, s-a inregistrat o supraproductie de lapte praf. Noua Zeelanda, primul exportator mondial de lapte, si-a redus productia, fenomen inregistrat de altfel in toata Europa.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 23-05-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!