AcasăNewsCriza „umanitara”! Convoiul rusesc, preintampinat de un convoi ucrainean

Criza „umanitara”! Convoiul rusesc, preintampinat de un convoi ucrainean

Convoiul rusesc a ajuns joi la Rostov

Autoritatile ucrainene au trimis propriul convoi umanitar destinat populatiei din Donetk si Lugansk, ca sa nu mai fie nevoie de „ajutorul” rusilor.

Convoiul rusesc a ajuns joi la Rostov

Joi s-a format un convoi umanitar de 15 camioane plecate din trei orase ucrainene, Kiev, Dnipropetrovsk si Harkov, pentru locuitorii din Lugansk si Donetk. Odata ajuns in zona de conflict, Crucea Rosie va distribui acest ajutor populatiei civile.

Stationat la un aerodrom militar

Convoiul ucrainean, care transporta 240 de tone de produse de prima necesitate, opreste in orasul Starobilsk, aflat sub controlul Guvernului, la 97 de kilometri nord de Lugansk, de unde va fi preluat de Comitetul International al Crucii Rosii. Intre timp, convoiul „umanitar” rusesc, format din 300 de camioane, cu destinatia Ucraina, ajunsese joi dimineata in regiunea de frontiera Rostov, in sudul Rusiei,dupa cum a anuntat Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta. Acest convoi, care contine, potrivit Moscovei, peste 1.800 de tone de alimente, medicamente si generatoare, era stationat miercuri seara la un aerodrom militar din Voronej.

In regiune, situatia ramane foarte tensionata. Tiruri intense de armament greu au afectat joi mai multe cladiri din centrul orasului ucrainean Donetk, inclusiv sediul Parchetului ocupat de separatistii prorusi. Cel putin 74 de civili au fost ucisi si 116 raniti, in decurs de trei zile, in luptele dintre rebelii prorusi si armata ucraineana, in regiunea Donetk, a anuntat joi Departamentul de sanatate al administratiei regionale.

Pe unde vrea sa intre convoiul rusesc

Autoritatile de la Kiev suspecteaza ca rusii vin in ajutorul separatistilor nu cu hrana, ci cu arme si munitie. Sau ca intregul convoi este folosit pentru o invazie, din moment ce nimeni, nici Crucea Rosie Internationala, nu stie ce se afla sub prelate. Jurnalistii agentiei Reuters, care urmaresc convoiul, ajuns la Rostov-pe-Don, au indoieli ca acesta va intra printr-o regiune controlata de Kiev, asa cum anuntase, ca sa fie „fair”. Sunt multe parti ale frontierei ce se afla sub controlul separatistilor si exista indicii ca pe acolo se va distribui „ajutorul” rusesc. Ceea ce inseamna ca Rusia va demonstra, din nou, ca intentiile sale sunt de a interveni militar.

SUA impun noi sanctiuni

Statele Unite au largit spectrul sanctiunilor impuse Rusiei, astfel ca incepand de joi o companie poate fi sanctionata si in cazul in care este detinuta de mai multi actionari care au impreuna peste 50% din titluri, informeaza Bloomberg. Anterior, sanctiunile puteau fi aplicate doar daca o singura persoana controla cel putin 50% din actiunile companiei.

Prima companie afectata de aceasta schimbare va fi, probabil, asiguratorul rus Sogaz Insurance Group, care este detinut in proportie de peste 50% de banca Rossiya si grupul privat de investitii Volga. Statele Unite i-au adaugat pe proprietarii celor doua companii, miliardarii Yuri Kovalciuk si, respectiv, Gennadi Timcenko, pe lista sanctiunilor in primavara, dupa anexarea Peninsulei Crimeea de catre Rusia. De asemenea, compania Arena Events din Finlanda ar putea fi afectata de noua regula impusa de SUA, intrucat este detinuta de grupul Volga si compania Langvik Capital, fiecare avand 50% dintre actiuni. Grupul Volga a fost si el inclus pe lista sanctiunilor de catre SUA, in timp ce Langvik Capital este detinuta de fratii Arkadi si Boris Rotenberg, aflati pe aceasta lista din luna martie.

 

author avatar
Adina Mutar
213 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger