AcasăNewsCristina Tarcea. Si mai ce?

Cristina Tarcea. Si mai ce?

Presedinta ICCJ nu isi face probleme. Are cine s-o apere

Miercuri, Consiliul Superior al Magistraturii, Sectia pentru judecatori, va lua in discutie cazul Cristinei Tarcea, sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In sarcina acesteia se retine ca a refuzat nejustificat sa indeplineasca indatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 şi de 2 judecatori. In plus, 40 de cauze de competenţa completurilor de 5 judecatori şi 11 cauze de competenţa completurilor de 2 judecatori nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri in compunerea prevazuta de legea in vigoare la data inregistrarii lor.

Presedinta ICCJ nu isi face probleme Are cine s o apere

Cazul este foarte grav. Nu este vorba de un judecator care sa fi atipit in sedinta si, cand a deschis ochii, sa fi inceput sa strige „Vive la France” si sa cante Merseilleza. Este vorba de un judecator care a refuzat sa-si indeplineasca indatoririle de serviciu, aducand justitiei prejudicii greu de cuantificat. Si nu orice judecator, ci chiar presedintele instantei supreme.

Lasa ca merge si asa

Nu vad ce motive serioase si credibile ar putea aduce Cristina Tarcea in apararea ei. Ca a uitat sa traga la sorti completurile dupa cum prevede legea? Poti uita o zi, doua, hai trei, dar nu poti uita vreme de trei ani, de cand ai preluat presedintia Inaltei Curti. Ca nu a putut? De ce sa nu poata? Ce anume a impiedicat-o? Ca nu a avut timp, din cauza programului solicitant? Toti judecatorii au acelasi program extenuant, nu am vazut unul sa mearga la piscina sau la shopping intre doua sedinte. Ca nu si-a dat seama de ilegalitate si de consecinte? Nu merge, Cristina Tarcea este presedintele instantei supreme, nu grefiera – si aia inexistenta – care a strecurat o hartie anapoda in dosarul de candidat al lui Augustin Lazar la sefia Parchetului General. Ca, daca cei dinaintea ei nu au facut-o, a crezut ca asa e bine, ca merge si asa? Nici asta nu tine, pentru ca justitia reala nu se infaptuieste pe principiul „lasa ca merge si asa”. Daca asa o fi gandit, de ce sa ne mai miram de dezastrul existent?

Nicio schimbare in sistem

Oricat s-ar incerca sa se dea lucrurilor o alta fata, mie mi se pare ca sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie stia prea bine ce obligatii de serviciu avea conform legii, doar ca s-a facut nu vede. La ordin sau din proprie initiativa? Atitudinea adoptata, ii place sau nu, o inscrie in panoplia pieselor de rezistenta ale statului paralel. Pentru acesta era foarte convenabil sa nu se modifice nimic, iar completurile sa functioneze in aceeasi formula. Este vorba de completurile care, de ani de zile, trimiteau pe banda rulanta la puscarie incomozii sistemului. Asa a fost si pe vremea lui Traian Basescu, asa este si pe vremea lui Klaus Iohannis. Nu a fost decat o preluare a mecanismului, nimic altceva. Asa s-a intamplat si in timp ce Livia Stanciu conducea Inalta Curte, asa este si pe premea cand Curtea este prezidata de Cristina Tarcea, pana in momentul in care s-a descoperit ilegalitatea.

Statul lui de drept

In cazul in care, in urma judecatii, sentinta pronuntata de Consiliul Superior al Magistraturii ramane definitiva, Cristina Tarcea este demisa din functia pe care o detine in prezent. Mai e pana acolo, dar interesante sunt argumentatiile celor care ii vor sustine nevinovatia. Faptele sunt atat de evidente incat nu vad ce s-ar putea invoca de protectorii care au ca sarcina apararea statului paralel. Apoi, trebuie sa ne asteptam si la manevrele lui Klaus Iohannis, aceleasi cu care suntem deja obisnuiti. Bineinteles ca se va opune hotararii Consiliului, apreciind ca foarte buna activitatea Cristinei Tarcea. Va trage de timp la nesfarsit, ca si in cazul Codrutei Kovesi, nu va tine cont de nicio decizie, chiar daca ar fi sa fie pronuntata de mama Curtii Constitutionale. In tara aceasta, el este si lege si justitie si actioneaza numai dupa cum ii dicteaza interesele. Cred ca nu se va sfii ca, pe marginea cazului Tarcea, sa genereze un alt atac marsav la a dresa coalitiei de guvernare care, vezi Doamne, a sarit din nou la gatul statului de drept. Fara sa precizeze ca e statul lui de drept. Iar povestea asta cu atacul, aplaudata de sutinatorii lui din Parlament si de strada oricand apta sa tipe si sa faca scandal, o va plimba prin toata Uniunea Europeana, pe la toate consiliile si comisiile.

Trimiterea in banal

Mecanismul pus in miscare pentru apararea si mentinerea in functie a Cristinei Tarcea depaseste imaginatia noastra. Klaus Iohannis si statul lui paralel nu pot suporta o infrangere prin eliminarea ei din sistem, mai ales acum, in an de alegeri prezidentiale. Deja nu mai vorbeste nimeni despre adeverinta de la CNSAS lipsa din dosarul ei de numire pe functie. Cea din 2001 ar fi trebuit actualizata, pentru ca la data respectiva CNSAS nu avea deschidere pe toata arhiva existenta. Pe Iohannis nu il deranjeaza, pe aparatorii ei nici atat. O demisie din partea Cristinei Tarcea i-ar spala si ei fata, dar si justitiei. Dar asta nu se va intampla niciodata. Sistemul nu vrea, iar ea considera ca nu este cazul. Din cate se pare, solutia va fi bagatelizarea ilegalitatii si trimiterea ei in banal. Iar atunci nimeni nu ar trebui sa se simta jignit cand spui „Cristina Tarcea. Si mai ce?”

author avatar
Valentin Boeru
2.591 afisari

3 COMENTARII

  1. Intr-o tara normala ce a facut Tarcea orice om normal isi prezenta demisia. Coana mare sta si apara sistemul aservit serviciilor. Sa-i fie rușine!

  2. Baloane se sapun !Nu o sa se intample nimic pentru ca nu are cine sa faca ordine in tara asta!Mizerabilii se apara intre ei si legea este facuta in asa fel ca sa nu poata fi schimbat regulamentul !Nu stiu daca mai exista asa ceva in vreo tara ,dar stiu ca Romania duce lipsa de caractere !Functiile importante din institutiile importante sunt ocupate de oameni neimportanti ,dar servili, indraciti si fara respect fata de cei care le platesc lefurile si pensiile speciale!Momentan nu mai cred ca se va mai putea schimba ceva in bine !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger