AcasăNewsCrimele, a treia cauza a mortalitatii la locul de munca

Crimele, a treia cauza a mortalitatii la locul de munca

In cele mai multe cazuri sunt folosite armele de foc apoi armele albe

Incredibil dar adevarat, in SUA, pe ”podiumul” celor mai frecvente cauze de deces la serviciu, dupa caderile fatale sau accidentele rutiere, bronzul revine omuciderilor.

In cele mai multe cazuri sunt folosite armele de foc apoi armele albe

Aceasta surprinzatoare constatate este rezultatul unei anchete furnizate de Biroul de Statistica a Muncii, o sucursala a Departamentului Muncii al Statelor Unite. Printre metodele folosite, uciderea cu arma de foc se afla la varf urmata de utilizarea armelor albe. Mai multi specialisti au cautat ratiunile care-i pot impinge pe unii angajati sa-si ucida colegii sau persoane aflate mai sus in organigrama structurilor unde sunt angajati. Deseori triunghiurile amoroase se termina cu o crima dar si reactiile barbatilor sau femeilor care nu au obtinut o promovare dorita sau o crestere a salariului pe care au cerut-o. Stresul, lipsa de adaptare dar si relele tratamente sau injustitia la locul de munca pot genera crime spontane.

Criminalitatea ”gulerelor rosii”

Dar, surprinzator sau nu, una din cauzele cele mai frecvente a omuciderilor la locul de munca este descoperirea fraudelor. Similar filmelor de serie neagra, descoperirea unei inselaciuni de dimensiuni mai mari sau mai mici poate duce la un impas si sa impinga o persoana sa comita un gest ireparabil. Specialistii numesc acest comportament ”red collar crime”, termen derivat din criminalitatea ”gulerelor albe”, cea economico-financiara, a managerilor, a corporatistilor. Denumirea ”red collar crime” a aparut in 2005 si a fost creata de Frank S. Perri, avocat specializat in fraude, cu ocazia unui dosar in care un vanzator si-a omorat partenerul cu lovituri de ciocan dupa ce a descoperit o delapidare facuta de acesta din urma. Cel vinovat de crima, pe care apropiatii l-au descris ca ireprosabil profesional si un om sters, nu a avut niciodata de a face cu politia. Probabil ca teama de a pierde tot l-a impins la o solutie fara intoarcere. Perri estimeaza ca narcisismul, aliat cu dezechilibre psihice, poate transforma ”gulerele albe” in ”gulere rosii”. De mentionat ca rezultatele unui studiu facut in 2010 pe 203 manageri si antreprenori a aratat rezultate surprinzatoare: pe o scara de la 0 la 40, ”gradul de psihopatie” a opt din subiecti depasea 30, in conditiile in care nivelul estimat ca normal este 3. La ora actuala nu se stiu decat relativ putine despre criminalitatea la locul de munca, fenomen care nu este indeaproape urmarit de FBI sau de OSHA, agentia guvernamentala federala de prevenire a accidentelor, maladiilor si deceselor la locul de munca.

author avatar
Tudor Borcea
70 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger