AcasăNewsCoreea de Nord a lansat racheta, dar s-a dezintegrat dupa decolare

Coreea de Nord a lansat racheta, dar s-a dezintegrat dupa decolare

Racheta lansata de Coreea de Nord este o „racheta Taepodong-2”, o racheta balistica intercontinentala cu o raza de 6.000 pana la 9.000 de kilometri, care s-a dezintegrat in aer.

„La cateva minute dupa lansare, racheta s-a dezintegrat in mai multe bucati”, a declarat pentru presa purtatorul de cuvant al ministerului Apararii Kim Min-Seok. Citand o sursa din cadrul ministerului Apararii, postul de televiziune japonez NHK, a precizat ca racheta a parcurs 120 de kilometri inainte de a se rupe in patru bucati si de a cadea in Marea Galbena, in vestul peninsulei coreene.

„Sistemele americane au detectat si urmarit lansarea unei rachete nord-coreene Taepodong-2 la 18:39 (01:39, ora Romaniei)”, afirma NORAD intr-un comunicat.

Prima parte a rachetei a cazut in mare la 165 de kilometri la vest de Seul, in Marea Galbena. Cea de-a doua si de-a treia parte a rachetei „nu au functionat”, apreciaza si ramasitele au cazut si ele in mare.”In niciun moment, racheta sau ramasitele sale nu au constituit o amenintare”, conform comandamentului american.

Racheta destul de periculoasa

Racheta Taepodong-2 este o racheta balistica intercontinentala (ICBM) pe care Coreea de Nord incearca sa o puna la punct, fiind deja testata in iulie 2006 si aprilie 2009. Aceasta dispune de o raza de 6.000 pana la 9.000 de kilometri conform Institutului Clairemont, un think tank specializat in amenintarea balistica. Comunitatea internationala se teme ca Phenianul cauta sa ii ataseze o focoasa nucleara.

Phenianul a prezentat lansarea acestei rachete ca avand un scop civil vizand plasarea pe orbita a unui satelit de observare. Statele Unite si aliatii sai, japonezi si sud-coreeni in special, au denuntat in repetate randuri aceasta tentativa ca fiind un test cu racheta balistica.

Phenianul recunoaste esecul

Coreea de Nord a recunoscut vineri esecul lansarii rachetei sale si al plasarii pe orbita a unui satelit de observare a Pamantului, relateaza AFP. „Republica Populara Democrata a Coreei (RPDC) a lansat satelitul sau Kwangmyongsong-3 (…) vineri, la ora 7.38.55 (1.38, ora Romaniei). Satelitul de observare terestra nu a reusit sa intre in orbita”, a anuntat agentia oficiala de presa KCNA.

„Oamenii de stiinta, tehnicienii si expertii studiaza motivele acestui esec”, a adaugat agentia. Anterior, Comandamentul de Aparare aeriana nord-american (NORAD) a anuntat ca dispozitivul lansat de Coreea de Nord este o racheta balistica intercontinentala Taepodong-2, cu o raza de actiune de 6.000 pana la 9.000 de kilometri.

author avatar
Ciprian Purice
304 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger