AcasăNewsCORBEANCA, O POVESTE IN 1001 GROPI

CORBEANCA, O POVESTE IN 1001 GROPI

Romania anului 2016, la 20 de kilometri de Bucuresti. Drum de acces pe care zeci de oameni sunt nevoiti sa-l parcurga zi de zi

Corbeanca este numele unei localitati care starneste fiori placuti in urechile tuturor celor care viseaza sa se mute din zgomotosul Bucuresti intr-o arie rezidentiala plina de verdeata, in confortul unei case. In teren insa realitatea nu mai este chiar atat de frumoasa. Delasarea administratiei locale din ultimii patru ani, in frunte cu primarul Valeriu Anton, face ca localitate sa fie un candidat redutabil pentru prima pozitie din topul „Comuna din Romania cu cele mai multe gropi pe metru patrat”.

Romania anului 2016, la 20 de kilometri de Bucuresti. Drum de acces pe care zeci de oameni sunt nevoiti sa-l parcurga zi de zi

 

Radiografia unui dezastru administrativ din nordul capitalei

Alexandru Saidac: comunitatea din Corbeanca merita mai mult!

Alexandru Saidac

Dupa ce proiectele de dezvoltare locala au inghetat in ultimii opt ani in cea mai importanta comunitate rezidentiala din vecinatatea nordica a Capitalei, lucrurile sunt pe cale sa intre in acest moment pe un fagas normal. Sub sloganul electoral „Un doctor pentru strada ta”, chirurgul Alexandru Saidac se pregateste sa preia fotoliul de primar de la actualul edil, Valeriu Anton. Ultimele sondaje indica o diferenta intre cei doi de doar 2 procente, in conditiile in care medicul Saidac a intrat in cursa pentru Primarie in urma cu cateva saptamani.

Candva s-a construit ceva. Dupa o ploaie zdravana, locuitorii mai pot ajunge acasa doar cu jeep-ul sau cu tractorul

Un scurt inventar al problemelor comunei, realizat cu luciditatea de medic a lui Alexandru Saidac, arata ca Primaria sufera in primul rand de o lipsa acuta de viziune. De exemplu, comuna de langa Bucuresti cu cel mai curat aer datorita padurii, nu are un spatiu in care locuitorii sa poata iesi seara la promenada ca sa se bucure de acest aer. Trotuarele sunt o raritate, iar pistele pentru biciclete, un vis frumos. Drumurile sunt din pamant si pietris, iar singura solutie pentru a ajunge la DN1 este masina personala sau mersul pe jos. Intr-o localitate care gazduieste sute de familii tinere cu copii exista o singura gradinita de stat. Pentru toate aceste probleme, doctorul Saidac are solutii imediate.

Teoretic, acest drum a fost pietruit. In practica, lucrurile stau altfel.

Satele Comunei Corbeanca au nevoie urgenta de un medic pentru a le vindeca de „bolile” grave aduse de actuala administratie locala, crede Alexandru Saidac, candidatul PSD pentru postul de primar al acestei localitati. De altfel, sloganul de campaniei al doctorului Alexandru Saidac este chiar „Un doctor pentru strada ta”. In raspunsurile la cateva intrebari, candidatul PSD nu doar ca a facut un inventar lucid al problemelor cu care se confrunta localitatea, dar ne-a prezentat si un program de dezvoltare locala ambitios, dar fezabil.

O singura gradinita pentru o comunitate cu sute de familii cu copii mici

Domnule Alexandru Saidac, de ce are nevoie Corbeanca de un doctor?

In primul rand, comunitatea din Corbeanca merita mai mult. Este jenant ca o astfel de localitate, practic prima comuntate rezidentiala dezvoltata in zona nordica a Capitalei, sa aiba atat de multe probleme cu infrastructura si o administratie locala atat de ineficienta. In al doilea rand, eu cred ca strazile comunei noastre au nevoie de un „doctor”, de o persoana care sa „vindece gropile” si care sa rezolve „bolile” de care sufera in acest moment Primaria.

Care ar fi boala de care Primaria sufera cel mai tare?

Pe aici nu au trecut tancuri. Doar lucratorii Primariei condusa de Valriu Anton.

Primaria sufera in primul rand de o lipsa acuta de viziune. Suntem comuna de langa Bucuresti cu cel mai curat aer datorita padurii, dar nu avem un spatiu in care sa iesim seara la promenada ca sa ne bucuram de acest aer. Suntem in secolul XXI, dar nu avem trotuare sau piste pentru biciclete, nu avem deloc spatii in care sa organizam activitati culturale. Cand iesim din casele noastre ajungem pe drumuri prafuite, din pamant sau pietruite, precum acum un secol. Avem o singura gradinita de stat desi sunt foarte multi copii in Corbeanca. Nu avem cum sa ajungem la DN1 decat la picior. Comunitatea rateaza oportunitatea de a atrage fonduri europene pentru ca actuala administratie locala nu stie si nu poate sa faca acest lucru. Toate aceste aspecte ne afecteaza calitatea vietii.

Primele probleme care vor fi rezolvate: gradinite, transport local si trotuare

Avand in vedere numarul ridicat de probleme de infrastructura ale comunei, care sunt cele mai importante trei proiecte pe care le veti realiza imediat ce veti prelua functia de primar?

Un drum despre care legendele locale spun ca ar fi fost chiar asfaltat.

Vreau sa rezolv problema infrastructurii. Acest lucru presupune o viziune integrata de dezvoltare si reabilitare a tuturor strazilor din comuna, introducerea unor microbuze care sa asigure transportul intracomunal si, nu in ultimul rand, reabilitarea trotuarelor sau crearea acestora acolo unde nu exista prin ingroparea retelei de preluare a apelor pluviale.

In paralel cu infrastructura vreau sa rezolv si problema educatiei prin construirea unor noi gradinite si prin dezvoltarea unui sistem public de after-school. Majoritatea locuitorilor din Corbeanca sunt dependenti de Bucuresti din punct de vedere al locurilor de munca. Pe cale de consecinta, au nevoie de o infrastructura de educatie locala mult mai buna decat embrionul care exista in prezent, care sa le permita sa lase copiii in siguranta, sub indrumarea cadrelor didactice, cat sunt la munca.

Limita de viteza este doar pentru cei curajosi sau pentru cei care vor sa-si distruga masina.

De asemenea, vreau sa construiesc un parc si un spatiu de promenada in imediata apropiere a padurii, amenajat cu piste pentru biciclete si zone de relaxare. Avem nevoie de strazi si scoli, dar ne sunt necesare locuri in care sa ne putem intalni cu ceilalti oameni din comunitate si sa ne putem relaxa pur si simplu.

Ca doctor, ce proiecte aveti in vedere si pentru domeniul sanatatii?

Evident ca sanatatea este o prioritate pentru mine. Trebuie insa sa ne gandim si la dimensiunea de preventie a imbolnavirilor. De aceeea, eu vad lucrurile acestea impreuna. Daca nu fluidizezi traficul prin repararea drumurilor publice, nu poti sa reduci volumul de noxe. Daca nu dezvolti facilitati unde oamenii sa faca miscare, contribui la un stil de viata sedentar. Ori aceste elemente au un impact extrem de negativ.

In ceea ce priveste strict problema sanatatii, vreau sa construiesc un centru de analize dotat si utilat pentru ca oamenii sa-si poata face investigatiile medicale uzuale fara a mai parasi comuna. Mai vreau sa ofer medicului de familie un spatiu adecvat pentru cabinetul sau. Acum doamna doctor lucreza intr-un spatiu mult prea mic si ar avea nevoie de un loc care sa permita un act medical performant.

Care este primul lucru pe care il veti face cand veti ajunge la Primarie?

Voi deschide toate caile posibile de dialog cu oamenii pentru a le putea asculta problemele: facebook, platforma online dedicata pe site-ul Primariei, consultari publice. Nu in ultimul rand, va exista un mecanism de informarea constanta privind absolut toate cheltuielile Primariei, la zi. Este o dovada de respect, pur si simplu, sa spui oamenilor ce faci cu banii lor si sa-i intrebi in ce sa investesti banii.

Un sondaj ca sunteti in urma contracandidatului dvs. Valeriu Anton cu 2 procente. Cum comentati?

Din ceea ce stiu eu, cifrele cu pricina au fost pune in circulatie chiar de catre domnul Anton, in speranta ca poate mai impresioneaza vreun alegator. Cercetarea naostra arata ca diferenta este mult mai mare, dar in favoarea mea.

Ce vreti sa le spuneti alegatorilor?

Oameni buni, veniti pe 5 iunie la vot si votati solutia care poate aduce normalitatea in Corbeanca! Corbeanca merita mai mult!

valeriu anton, opt ani de mandat de primar, niciun rezultat pentru oameni

Actualul primar din Corbeanca si candidat UNPR pentru un nou mandat, Valeriu Anton, a reusit sa lase in paragina localitate. In schimb, Anton a avut grija de bunastarea sa, releva o ancheta realizata de jurnalistii de la B1 TV.  Anton este un afacerist prosper, dar discret. „Valeriu Anton a declarat oficial ca a luat un credit in valoare de 600.000 de euro, apoi a mai imprumutat 100.000 de euro de la un anume Constantin Voicila, altii 550.000 de euro de la Valentin Neagu si inca 200.000 de euro de la Viorel Zburatura. In total primarul din Corbeanca are datorii de un milion si 450.000 de euro. Suma fabuloasa luata imprumut de primar nu reiese deloc in averea oficiala”, se arata in ancheta citata.

Jurnalistii se intreaba cum va reusi Valeriu Anton sa plateasca aceste datorii din venitul sau anual de doar 5.000 de euro. Explicatia ar putea consta in faptul ca in comuna Corbeanca exista o singura statie de betoane autorizata. „Toti cei care construiesc blocuri, vile sau ale imobile pe raza localitatii Corbeanca sunt obligati de situatie sa cumpere cimentul de la firma VALICOM-PROD-EXIM”, se mai arata in ancheta. In prezent, firma apartine unor prieteni ai primarului din Corbeanca, dar in trecut a fost detinuta direct de primar.

NEMULTUMIRILE OAMENILOR

Am stat de vorba cu oamenii din Corbeanca, care si-au spus problemele si asteptarile de la noul primar. Pentru ca oamenii se tem de actualul primar, nu le puteam da identitatile.

A.R., asistenta medicala: „M-am mutat in Corbeanca ca sa scap de praful din Bucuresti. Aici am dat si de mai mult praf cand este uscat si de o mare de noroi atunci cand ploua. Este un chin sa-mi duc copilul la scoala iarna sau dupa o ploaie puternica. Am ajuns sa merg cu masina la doua luni la service, dupa ce am cumparat-o in urma cu doar trei ani”.

R.V., inginer: „Aici nu ai ce face dupa ce ajungi seara acasa. Esti nevoit sa stai in curtea ta. Nu exista absolut nicio facilitate pentru copii. Cu bicletele nu pot sa mearga pentru isi rup mainile si piciorele prin gropi.  In sat nu poti sa mergi decat cu masina. Distantele sunt destul de mari si nu exista nicio forma de transport in comun. Nici maca taxiul nu vine la o multime de adrese pentru ca soferul spune ca-si rupe masina”.

ASTEPTARILE LOCUITORILOR

Pe de alta parte, asteptarile locuitorilor din Corbeanca sunt clare si perfect realizabile cu un minimum de bunavointa din partea administratiei locale.

V.V., antreprenor: „Astept de la noul primar drumuri asfaltate, drumuri fara gropi. Mi-as dori trotuare acolo unde se pot face ca si copiii mei sa poata merge pe role si pe biciclete. Deocamdata merg cu ele doar prin curte sau cand ne ducem in parcurile din Bucuresti. Daca ar exista un sistem de transport local in comun, sotia mea nu ar mai fi nevoita sa porneasca cu masina pana la supermarket pentru orice fleac”.

P.G., casnica: „Acum suntem nevoiti sa o ducem e fetita noastra cu masina in fiecare zi la gradinita in Bucuresti. Gradinita de aici este la mare distanta de noi si nici nu prea sunt locuri. Cand sotul este nevoit sa plece la slujba la o alta ora, trebuie sa merg eu cu masina pana in Bucuresti. Cate o gradinita in fiecare sat ar fi un lucru minunat. Din cauza a astfel de probleme ezitam sa mai avem un al doilea copil, chiar daca ne dorim acest lucru foarte tare”.

author avatar
National
1.572 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger