AcasăNewsContractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere

Contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere

Persoanele intretinute au dreptul la tratament medical complet pe cheltuiala intretinatorilor

Prin contractul de intretinere una dintre parti instraineaza un bun sau plateste o suma de bani, iar cealalta parte se obliga sa-i asigure intretinerea in natura ( exemplu: hrana, ingrijire medicala etc.) pe timpul vietii, iar dupa moarte s-o inmormanteze.

Persoanele intretinute au dreptul la tratament medical complet pe cheltuiala intretinatorilor

Intretinatorii nu au dreptul sa instraineze imobilul si nici sa instituie ipoteca asupra acestuia pana la decesul persoanei intretinute. Iata c are sunt prestatiile pe care intretinatorii trebuie sa le efectueze pentru persoana intretinuta, in schimbul imobilului ce face obiectul contractului de vanzare-cumparare:

– efectuarea menajului intregii gospodarii;

– efectuarea cumparaturilor de: hrana, imbracaminte si medicamente;

– prepararea hranei;

– achitarea cheltuielilor de intretinere, electricitate, telefon, cheltuieli administrative si de reparatii;

– spalatul, ingrijirea personala si asigurarea tratamentului familial pentru intretinut(a);

– asigurarea asistentei medicale, lunar, pentru persoana intretinuta;

– inmormantarea persoanei intretinute de catre  intretinatori, pe cheltuiala acestora din urma.

Etape obligatorii

Pentru a incheia un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si uzufruct viager trebuie respectate  mai multe etape.

Prima etapa: dobandirea avizului de la autoritatea tutelara, unde persoana in varsta (intretinuta) va apela pentru a fi asistata. Sunt necesare o serie de documente din partea persoanei intretinute, printre care: cerere tip, certificat de nastere, act identitate, certificat deces sot/sotie, dupa caz;  adeverinta de la medicul de familie din care sa reiasa ca persoana in cauza nu se afla in evidenta cu boli psihice, talon pensie, act de proprietate etc. Si persoanele care vor sa cumpere locuinta trebuie sa prezinte docmente personale similare, plus o adeverinta de la medic ca sunt in stare sa aiba grija de persoana varstnica.

A doua etapa: obtinerea certificatului medico-legal psihiatric, intocmit la cerere, in vederea incheierii unui act de dispozitie ( contract de vanzare-cumparare, donatie, testament etc). Certificatul se obtine de la Medicina Legala, contra cost, in termen de zece zile de la examinare.

A treia etapa: incheierea contractului la notarul public. Sunt necesare alte documente, printre care: copii de pe actele de identitate ale partilor,  contractul de vanzare- cumparare in original, certificat fiscal pentru imobil, ultima factura la energie electrica ( in original); adeverinta privind faptul ca imobilul nu are inregistrate restante la intretinere (la bloc); certificatul medico- legal psihiatric.

author avatar
Arpad Dobre
14.996 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger