AcasăNewsConsumul de droguri, calificat epidemie in SUA

Consumul de droguri, calificat epidemie in SUA

Opiaceele sintetice ajung sa secere vieti precum gloantele

In premiera in istoria statisticilor din Statele Unite, riscul unui deces provocat de o supradoza de opiacee este mai ridicat decat cel survenit intr-un accident de masina.

Opiaceele sintetice ajung sa secere vieti precum gloantele

O concluzie ingrijoratoare care provine dintr-o analiza facuta de National Safety Council (NSC) care a analizat cifrele ranirilor evitabile si a deceselor din 2017. Examinand diferite date la nivel federal si national, NSC estimeaza probabilitatea de 1 la 66 a unui deces provocat de supradoza. In privinta accidentelor de masina, probabilitatea este de 1 la 103 si in cazul unei caderi de 1 la 114. Riscul decesului prin suicid ramane cel mai ridicat, cu o probabilitate de 1 la 88. ”Prea multe persoane considera inca criza legata de opiacee ca ceva prea abstract, ceva ce nu le va afecta. Prea multi nu vad aceasta criza ca o amenintare majora pentru ei sau pentru familiile lor”, a subliniat Maureen Vogel, purtator de cuvant al National Safety Council.

Heroina, detronata de  Fentanyl

In 2016, ranile involuntare erau prima cauza a mortalitatii in Statele Unite, cu peste 61.000 de victime avand varste cuprinse intre 1 si 44 de ani. Practic, de doua ori mai mult decat in cazul cancerului sau tulburarilor cardiace. Centrul pentru controlul si preventia maladiilor (CDC) noteaza ca majoritatea acestor decese erau imputabile unui accident de masina sau unei otraviri accidentale. Dar, in 2017, decesele din cauza supradozelor au atins un nou prag, depasind 70.000 de cazuri. ”Ceea ce a inceput acum peste doua decenii ca o problema de sanatate publica, in principal pentru barbatii albi tineri si de varsta medie, este acum o epidemie, o epidemie de abuz de opioide, prin retete sau ilicit, care are repecrusiuni in fiecare ramura a societatii americane”, afirma echipa de cercetare de la National Safety Council. Un raport aparut luna trecuta arata ca, in 2016, fentanylul a detronat heroina ca cel mai consumat drog intr-o supradoza in Statele Unite.

author avatar
Tudor Borcea
184 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger