AcasăNewsConstatarea amiabila de accident are, de azi, un nou formular

Constatarea amiabila de accident are, de azi, un nou formular

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a aprobat un nou formular pentru constatarea amiabila de accident, care va fi utilizat incepand de astazi.

Completarea noului formular scurteaza timpul necesar pentru obtinerea autorizatiei de reparatie

Documentul va scuteste de birocratie si de drumul pana la Politie, in cazul unui accident minor, si scurteaza timpul necesar pentru obtinerea autorizatiei de reparatie.

Cand se poate aplica constatarea amiabila

Potrivit AvocatNet, procedura de constatare amiabila se poate aplica doar pentru accidentele usoare, soldate cu daune materiale minore, care au avut loc pe teritoriul Romaniei, intre maxim doua autoturisme. Atentie! Conditiile trebuie indeplinite cumulativ! Ordinul CSA precizeaza ca formularul de constatare amiabila poate fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului: pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulatiei publice, in incinte si in orice alte locuri.

Pentru a putea fi utilizat in relatia cu societatile de asigurare, fara a mai fi necesara intocmirea de documente de constatare de catre politie, documentul trebuie completat si semnat de ambii conducatori de vehicule implicati in accident. “In situatia in care unul dintre vehicule este stationat/parcat, formularul poate fi completat si de catre proprietarul/utilizatorul acestuia”, se mai precizeaza in Ordinul CSA. In acesta se mentioneaza clar ca prin completarea formularului nu se stabileste care dintre cei doi conducatori este responsabil pentru producerea accidentului, ci se aduna doar informatii despre imprejurarile in care accidentul a avut loc.

Ce contine constatarea amiabila de accident

Formularul are doua pagini autocopiative, cate una pentru fiecare conducator auto, ambele pagini avand aceeasi valoare juridica. Cei doi conducatori auto completeaza impreuna un singur formular, care include informatii privind:

–         data si locul producerii accidentului;

–         datele de identificare ale conducatorilor auto implicati;

–         datele de identificare ale proprietarilor vehiculelor implicate;

–         datele vehiculelor implicate si ale propriilor societati de asigurare RCA;

–         circumstantele producerii accidentului.

Dupa completarea tuturor datelor solicitate in formular, precizeaza AvocatNet, proprietarul vehiculului care se considera indreptatit sa solicite despagubiri in baza asigurarii RCA se adreseaza societatii de asigurare care a eliberat asigurarea pentru celalalt vehicul implicat in accident. Daca vehiculul care a produs accidentul este asigurat CASCO, proprietarul acestuia poate utiliza acelasi formular in relatia cu asiguratorul sau de CASCO.

author avatar
eNational
790 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger