AcasăNewsConsiliul Concurentei acuza dealerii auto de abuzuri

Consiliul Concurentei acuza dealerii auto de abuzuri

Consiliul Concurentei va sesiza Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor cu privire la abuzurile dealerilor auto. Acestia isi obliga clientii sa-si repare masinile doar la reprezentante, in caz contrar pierzand garantia oferita la cumpararea masinii.

Consiliul Concurentei avertizeaza ca dealerii auto care impun cumparatorilor sa-si repare masina doar in anumite locuri comit un abuz.

Seful Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, sustine eliminarea clauzelor restrictive la reparatiile auto

Reprezentantii institutiei precizeaza ca, in conformitate cu legislatia in domeniul protectiei consumatorilor, acestia au dreptul de a lua decizii la achizitionarea de produse si servicii, fara a li se impune in contracte clauze abuzive sau care pot favoriza folosirea unor practici comerciale incorecte in vanzare, de natura sa influenteze optiunea lor. Asadar, dealerii nu au dreptul sa impuna clauze restrictive.

Clauza de reparatii

Consiliul Concurentei propune modificarea legislatiei nationale privind protectia desenelor, prin introducerea clauzei de reparatii, adica  sa nu se mai acorde protectie pentru un desen sau model care constituie o piesa dintr-un produs complex (de exemplu automobilul), utilizata in procesul de reparatie a acestuia, cu scopul de a-i reda aspectul initial. Asadar, proprietarul care merge cu masina la reparat va fi informat clar la service cu privire la provenienta  piesei de schimb, astfel incat sa poata alege intre piese de origine distribuite prin reteaua producatorului automobilului, piese de origine furnizate direct de catre producatorul piesei sau piesele alternative care au o calitate echivalenta cu a pieselor de origine. Pe de alta parte, Consiliul Concurentei atrage atentia ca piesele auto contrafacute insumeaza peste 27% din piata, procent alarmant, pentru care Protectia Consumatorului trebuie sa ia masuri rapide si eficiente.

author avatar
Arpad Dobre
169 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger