AcasăNewsCondamnatii la moarte, executati cu azot

Condamnatii la moarte, executati cu azot

Statul american Oklahoma a anuntat ca va aplica pedeapsa cu moartea folosind metoda inhalarii fortate cu nitrogen (azot), o metoda care nu a mai fost utilizata niciodata in Statele Unite.

De regula azotul este folosit pentru sacrificarea animalelor dar lipsa produselor pentru injectii letale ii obliga pe sudisti sa l foloseasca si pe oameni

Anuntul a fost facut de Mike Hunter, procurorul general al acestui stat conservator din sudul Statelor Unite. ”Am optat pentru aceasta metoda pentru ca s-a demonstrat ca toate statele americane care aplica pedeapsa cu moartea intampina mari dificultati in procurarea substantelor pentru injectii letale”, a justificat Hunter, intr-o conferinta de presa. Aceasta penurie se explica prin refuzul firmelor farmaceutice, majoritatea europene, de a aproviziona cu produse mortale inchisorile americane. Cateva state dispun astazi de posibilitatea de a executa condamnatii la moarte intr-o camera cu gaz, ca alternativa la injectia letala. Incepand cu 1976, 11 persoane au fost executate intr-o camera cu gaz. Dar inhalarea fortata de azot, un gaz inert, nu a fost niciodata folosita. Aceasta metoda, folosita de regula in abatoare, provoaca hipoxie (rarefierea de oxigen in creier) urmata de deces. Dale baich, un avocat ce-i reprezinta pe condamnatii la moarte din Oklahoma, a cerut autoritatilor penitenciare din acest stat ”prudenta” si ”transparenta completa” cu privire la acest noul protocol de punere in aplicare a pedepsei capitale, in conditiile in care Oklahoma a cunoscut mai multe executii sau tentative de executii controversate in ultimii ani. ”Cine sunt expertii in azot si in hipoxie provocata de azot care vor fi consultati? Care sunt studiile facute de stat pentru a se asigura de securitatea si legalitatea acestei noi metode?”, a intrebat aparatorul.

author avatar
Tudor Borcea
790 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger