AcasăNewsCondamnat la peste 5000 de ani inchisoare

Condamnat la peste 5000 de ani inchisoare

30 de ani pentru fiecare victima

Mai exact 5160 de ani, este sentinta unui tribunal din Guatemala pentru un fost militar acuzat de masacrarea a 171 de persoane, considerata printre cele mai grave atrocitati comise in timpul celor 36 de ani de  razboi civil din aceasta tara.

30 de ani pentru fiecare victima

Masacrul a avut loc in timpul regimului fostului dictator militar al Guatemalei, Efrain Rios Montt, care a murit in aprilie in timp ce era judecat pentru acuzatii de genocid comis in una dintre cele mai sangeroase faze ale conflictului din perioada Razboiului Rece ce a durat din 1960 pana in 1996. Procurorii au declarat ca Santos Lopez, soldat in trupele de elita Kaibiles, a participat in 1982 la uciderea in masa a aproape tuturor barbatilor, femeilor si copiilor din satul Dos Erres, intr-o misiune de gasire a unui grup de gherila din regiune, care a atacat un convoi militar.

Dupa ce  patrulele au reusit sa-i gaseasca pe membrii gherilei, toti satenii au fost scosi din casele lor, multe tinere au fost violate, iar pentru a ascunde urmele soldatii Kaibiles i-au ucis pe aproape toti oamenii din sat. In timpul razboiului civil din Guatemala au fost ucise peste 200.000 de persoane, iar 45.000 au fost declarate disparute. Deportat in 2016 din Statele Unite pentru a se confrunta cu instanta din Guatemala, Santos Lopez Alonso ( 66 de ani) a fost condamnat la 30 de ani de inchisoare pentru crime impotriva umanitatii si inca 30 de ani pentru fiecare dintre cele 171 de victime. Sentintele sunt practic simbolice deoarece maximul de pedeapsa pe care cineva o poate executa in Guatemala este de 50 de ani.

author avatar
Bogdan Borcea
235 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger