AcasăNewsConcurenta ruso-chineza, dusmanul oficial al SUA

Concurenta ruso-chineza, dusmanul oficial al SUA

Abandonand terorismul ca inamic public principal, Pentagonul a revizuit viziunea strategica a SUA, oficializand un nou Razboi Rece si desemnand ca principali adversari China si Rusia.

Anul viitor Pentagonul ar putea avea un buget de 716 miliarde de dolari dar tot invoca amenintari straine revizioniste

Umbrita de gargara cvasi-cotidiana a lui Donald Trump, recent publicata ”Strategie a Apararii Nationale -2018” a ministerului american al Apararii a trecut aproape neobservata in strainatate. Dar ea marcheaza un punct de cotitura. ”Concurenta strategica intre state, si nu terorismul, este acum principala ingrijorare pentru securitatea nationala a SUA”, se arata in raportul Pentagonului. ”Este din ce in ce mai clar ca Rusia si China vor sa modeleze o lume compatibila cu modelele lor autoritare si sa obtina un drept de veto asupra deciziilor altor tari in chestiuni economice, diplomatice si securitare”, denunta departamentul Apararii. Pentru Washington, cele doua tari sunt ”revizioniste”, adica vor sa schimbe ordinea internationala.

Tocmai Donald Trump ii acuza pe Vladimir Putin si pe Xi Jinping ca vor sa modeleze lumea dupa propriile interese

”Acest mediu din ce in ce mai complex de securitate este definit de schimbarile tehnologice rapide, de provocarile adversarilor nostri in fiecare domeniu de actiune si de impactul asupra nivelului nostru de pregatire (…)Armata americana nu are o garantie prealabila a victoriei pe campul de lupta”, subliniaza Pentagonul, al carui buget s-ar putea ridica la 716 miliarde de dolari in 2019.

Rasuflarea dragonului asiatic

Saptamana trecuta, alte documente importante au fost publicate la Washington, documente care desemneaza China ca adversar major al SUA. Biroul pentru politici comerciale de pe langa Casa Alba dar si documentele Strategiei de securitate nationala a SUA au adus evaluari in raport cu ”amenintarea chineza”, acuzand Beijingul de ”furt masiv” de date, de faptul ca a infiintat ”cea mai competenta si mai bine finantata armata” dupa ce a a SUA si ca a raspandit anumite aspecte a sistemului sau autoritar, ”cum ar fi supravegherea”. O acuzatie surprinzatoare dupa dezaluirile lui Edward Snowden cu privire la supravegherea in masa practicata in SUA. Biroul pentru politici comerciale de pe langa Casa Alba a mers mai departe estimand ca SUA au comis ”o mare eroare” sustinand intrarea Chinei in Organizatia Mondiala a Comertului, in 2001, ”in conditii care s-au dovedit ineficace pentru a caranta ca Beijingul adopta un regim comercial deschis si legat de piata”.

Huawei, spionul Chinei

Tot legat de China, o propunere surprinzatoare a fost studiata de administratia Trump, nici mai mult nici mai putin decat ”nationalizarea” viitoarei retele de telefonie mobila 5G pentru a o asigura in fata ”provocarilor de securitate ale Chinei”. Astfel, statul federal ar putea sa construiasca aceasta retea si sa o inchirieze operatorilor telecom, in loc sa le permita sa-si creeze propriile retele. Pe aceeasi linie, operatorul american ATT a anulat, la inceputul lunii, un contract in curs de negociere cu fabricantul chinez Huawei pentru a-si vine telefoanele in reteaua ATT, in special ultimul model Huawei Mate 10Pro, un aparat dotat cu inteligenta artificiala si concurent al iPhone si Samsung. Huawei este prost vazut la Washington din cauza presupuselor sale legaturi cu aparatul de securitate chinez.

Putin, jignit ca nu-i pe lista neagra a SUA

Presedintele Rusiei, care mai mult ca sigur va fi reales la prezidentialele din martie, a comentat ieri demersul Departamentul de Trezorerie al SUa de a publica o lista cu 210 oameni de afaceri si inalti oficiali rusi care ar avea legaturi cu presedintia Rusiei, relateaza site-ul agentiei The Associated Press. ”Sunt vexat ca nu figurez pe lista aceasta”, a ironizat Putin. Persoanele ce apar pe aceasta lista (114 politicieni si 96 de oameni de afaceri) nu fac obiectul unor sanctiuni, restrictii sau repercusiuni din partea SUA dar lista a fost ceruta de Congres, dupa ce a adoptat anul trecut o lege care prevede sanctiuni impotriva Rusiei pentru ingerinte in alegerile prezidentiale din 2016.  Dincolo de oligarhi, pe lista SUA se afla seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, si premierul Dmitri Medvedev. Potrivit lui Putin, Rusia poate merge mai departe si fara cooperarea cu SUA dar o cooperare ar aduce beneficii tuturor partilor si ar fi ”nerezonabil” reducerea raporturilor bilaterale la zero. Ieri, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat: ”Noi trebuie sa analizam mai intai lista, aceasta publicare este fara precedent. ‘Nu de ieri traim in conditii de manifestari de agresivitate impotriva noastra, de aceea nu trebuie sa cedam emotiilor, trebuie sa intelegem mai intai totul si apoi sa ne formulam pozitia”.

author avatar
Tudor Borcea
231 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger