AcasăNewsComoara fabuloasa in Marea Neagra

Comoara fabuloasa in Marea Neagra

Nava de cercetare Stril Explorer care a cutreierat Marea Neagra

Oameni de stiinta britanici plecati sa cartografieze fundul marii au descoperit, la 1800 de metri adancime, un spectaculos cimitir marin unde se afla peste 60 de epave datand din perioada imperiilor bizantin si otoman. Cercetatorii afirma ca importanta arheologica si istorica a acestuia este ”fabuloasa”.

Nava de cercetare Stril Explorer care a cutreierat Marea Neagra

Condusa de Universitatea din Southampton, expeditia Black Sea Maritime Archaeology Project este unul din cele mai mare proiecte de arheologie maritima, care s-a incheiat marti. Cu totul intamplator oamenii de stiinta au dat peste acest cimitir in care se afla 62 de epave si a carui locatie, din motive de siguranta, nu a fost dezvaluita. Incredibil, spun specialistii, nave extrem de vechi, datand si de peste 1000 de ani, sunt intr-o ”excelenta” stare de conservare. Pentru a explora fundul marii, cercetatorii au folosit batiscafuri, submarine teleghidate dotare cu tehnologii sofisticate etc. In timpul unei scufundari, un astfel de submarin a nimerit accidental peste aceste nave fantoma. ”Este o descoperire fascinanta”, a declarat profesorul Jon Adams, conducatorul cercetarilor. Arheologii spun ca unele nave dateaza din perioada imperiului otoman (1299-1923) iar altele din perioada celui bizantin (330-1453).

Cum au rezistat timpului?

Cercetatorii au descoperit unele nave care aveau coca intreaga sau alte structuri (parame, carme) extrem de elaborat gravate. ”Nu am vazut niciodata epave antice atat de complete”, a declarat Adams.

Unele nave<br >aveau diverse<br >structuri<br >intacte chiar<br >dacă s au<br >scufundat în<br >antichitate
Detalii fin lucrate s au păstrat peste secole

”In general, nu gasim decat ramasite ale cocii inferioare, or acum suntem in posesia unor numeroase elemente care provin din puntea superioara a navelor”, a adaugat el. Aceste nave au rezistat timpului fara sa se deterioreze complet datorita structurii apei din Marea Neagra care, dupa cum ii indica numele, nu lasa sa treaca decat putina lumina solara spre adancuri. Dupa adancimea de 200 de metri, apele sunt anoxice, adica foarte sarace in oxigen si nu exista activitate bacteriana. Asociata cu o puternica concentratie de hidrogen sulfurat, aceasta particularitate permite lemnului, tesaturilor si altor materiale sa fie ferite de deteriorarea provocata de bacterii. Marea Neagra este considerata de arheologi ca unul din cele ”mai impresionante laboratoare submarine din lume”. ”Navele s-au scufundat nu departe de coaste, este vorba de nave comerciale, nu de razboi. Mergem pe ideea ca au intampinat probleme cauzate de furtuni, dar deocamdata este o ipoteza”, estimeaza profesorul Adams. Una din aceste epave, probabil o nava italiana de comert datand de la inceputul secolului XIV, are inca catargul la locul lui, intact, si se pot vedea greementul si puntile navei.

Reconstituire in 3D

Oamenii de stiinta au si reconstituit aceste epave gratie tehnologiilor avansate 3D pentru structurile submarine, fara a perturba fundul marin, unul din robotii submarini fiind dotat in acest sens cu o camera video cu inalta rezolutie, ceea ce a permis echipei sa realizeze imagini 3D ale fiecarei epave descoperita. ”Am realizat mii de fotografii si materiale video de inalta rezolutie ale fiecarei epave”, spus Adams, care a precizat ca acest cimitir marin se intinde pe 1300 de kilometri. ”Un numar mare din epave au fost clar autentificate ca apartinand perioadelor bizantine, romane si elene”. Aceasta importanta descoperire va permite elaborarea unei harti istorice inedite a naufragiilor in Marea Neagra, ceea ce va duce la o mai buna intelegere a istoriei omenirii si a populatiilor care ocupau regiunea in epocile respective. ”Am fost total fascinati de descoperirile remarcabile facute de Jon Adams si echipa sa”, au declarat David Belton si Andy Byatt, doi cineasti britanici care au fost autorizati sa filmeze aceste cercetari arheologice care, cel mai probabil, vor deveni subiect de film documentar.

author avatar
Tudor Borcea
1.535 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger