AcasăNewsComisia Europeana vrea sa securizeze Marea Mediterana

Comisia Europeana vrea sa securizeze Marea Mediterana

La Lampedusa inca se mai scot cadavre din mare

CE a anuntat ca intentioneaza sa organizeze o ampla operatiune de „securitate si salvare” in Marea Mediterana.

Motivul este valul de imigranti clandestini si naufragiile in care si-au pierdut viata sute de oameni, ca in Lampedusa, unde numarul de morti a trecut de 230.

La Lampedusa inca se mai scot cadavre din mare

Conflicte generatoare de refugiati

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, a declarat, la reuniunea ministrilor europeni de Interne de la Luxemburg, ca va cere statelor membre sa colaboreze la aceasta ampla actiune, care are ca scop principal salvarea de vieti omenesti, intr-o perioada in care, in Orientul Mijlociu si in nordul Africii se desfasoara conflicte ce genereaza un val urias de refugiati, cum este cel din Siria. „Voi cere sustinere si resursele necesare pentru aceasta operatiune de securitate si salvare in Marea Mediterana”, a precizat Malmstrom. Frontex, agentia de supraveghere a frontierelor europene, va fi insarcinata cu aceasta operatiune.

Unele tari se sustrag de la a primi refugiati

Propunerea a fost generata de naufragiul din Lampedusa, Italia, care s-a soldat cu peste 230 de morti, dintr-un vapor cu peste 500 de refugiati clandestini. Propunerea de a se modifica normele de azil a fost insa respinsa, 24 din cele 28 state membre fiind impotriva. Acordul de la Dublin (II), in vigoare, le impune tarilor de sosire sa trateze cererile de azil si sa asigure gazduirea solicitantilor. Germania a declarat ca este tara care trateaza cel mai mare numar de cereri de azil din Europa. Malmstrom cere statelor membre sa instaleze mai multi refugiati, deoarece, in prezent, „sunt doar sase sau sapte tari care duc toata responsabilitatea”.

author avatar
Adina Mutar
144 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger