AcasăNewsComisia Europeana ancheteaza contractele cu „baietii destepti”

Comisia Europeana ancheteaza contractele cu „baietii destepti”

Vicepresedintele Comisiei Europene, Joaquin Almunia, banuieste ca statul a intervenit la Hidroelectrica pentru „baietii destepti”

Comisia Europeana a declansat cinci investigatii pentru verificarea contractelor dintre Hidroelectrica si „baietii destepti”. Autoritatile UE sustin ca exista indicii ca insusi statul a obligat compania sa incheie contracte de vanzare a energiei la preturi preferentiale.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Joaquin Almunia, banuieste ca statul a intervenit la Hidroelectrica pentru „baietii destepti”

Intamplator sau nu, cu doar o zi inainte, reprezentantii Ministerului Economiei anuntau ca Hidroelectrica are la apa pe Dunare, rauri si in lacurile de acumulare, de nu mai are ce face cu ea.

Drept urmare, compania a anuntat va relua livrarile de curent ieftin (de trei ori mai ieftin decat pentru populatie) prin contractele directe, incheiate cu „baietii destepti”.  Aceasta, in conditiile in care FMI a cerut suspendarea si renegocierea acestor contracte paguboase pentru stat, iar Comisia Europeana anuntase cu ceva vreme in urma ca are suspiciuni cu privire la aceste contracte. Spre nenorocul autoritatilor, delegatia FMI taman ce a aterizat la Bucuresti, iar vicepresedintele Comisiei Europene, Joaquin Almunia, a avertizat ieri ca a declansat cinci investigatii in cazul Hidroelectrica.

Cardasie la nivel de stat

Comisia Europeana suspecteaza ca Hidroelectrica a vandut energie electrica la tarife preferentiale mai multor comercianti de energie electrica, in scopul de a-i favoriza, incalcand astfel normele UE referitoare la ajutoare de stat.  „Exista indicii potrivit carora statul ar fi influentat deciziile ( companiei Hidroelectrica – n.r.) de a incheia aceste contracte in conditiile date”, a precizat Joaquin Almunia. Printre firmele care au contracte directe cu Hidroelectrica se numara Alro, Energy Holding, Alpiq Romindustries, AlpiqRomEnergie, EFT Romania. Acestea, impreuna cu alte cinci firme, au contractat pana in 2014-2018 circa 70% din energia pe care o va produce Hidroeletrica in anii urmatori.

author avatar
Arpad Dobre
129 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger