AcasăNewsColt AR-15, arma care loveste inima Americii

Colt AR-15, arma care loveste inima Americii

O arma de asalt care poate fi manuita si de un copil de 11 ani

La doar 19 ani, Nikolas Cruz a ucis 17 fosti colegi ai sai intr-un liceu din Florida. Avea in maini o pusca semi-automata AR-15. Arma folosita si la macelurile din San Bernadino, Orlando, Las Vegas. ”Arma preferata a americanilor”, se lauda, promovand-o, puternica National Rifle Association (NRA).

O arma de asalt care poate fi manuita si de un copil de 11 ani

AR-15, varianta civila a pustii de asalt M16 militara, a semanat iar moarte. Creata in 1959 de catre Eugene Stoner, AR-15 este un star in SUA. Unde exista peste 357 de milioane de arme de foc la o populatie de 323 milioane de locuitori. Dar de ce este atat de dorita AR-15, dincolo de cultura armelor total inradacinata in mentalul american? Pentru ca, explica cinic NRA, nu are ”aproape nici un defect”: est usoara (intre 2,7 si 3,8 kg in functie de versiune), simpla, fiabila, ieftina (aproximativ 900 dolari in magazine), este si semiautomata. Reculul este mic, si un copil de 11 ani o poate folosi.

Masacrul, sufletul comertului

Aceste calitati au facut-o si arma preferata a ucigasilor in masa. Care ei insisi au facut o morbida promovare pentru AR-15, dupa fiecare masacru. AR-15 facea parte si din arsenalul lui Stephen Paddok (Las Vegas) cu care a ucis 58 de persoane. AR-15 a fost implicata in crimele din San Bernadino (2015) si din Sandy Hook (2012). Iar cele 50 de victime din Orlando au fost ucise cu un Sig Sauer MCX, o clona a AR-15 care, iata, a fost prezenta in ultimele cinci crime in masa din SUA.Ironia face ca AR-15 a fost interzisa din 1994 si pana in 2004 dar masura nu a fost reinnoita.

Presedintele Federației Ruse Vladimir Putin a trimis o telegrama de condoleanțe omologului sau american <a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagdonald trump title=Donald Trump data wpil keyword link=linked>Donald Trump<a> dupa masacrul de miercuri din liceul din Parkland Florida Șeful statului a trimis cuvinte de sincera empatie de susținere a familiilor si prietenilor persoanelor ucise dar si dorința de insanatosire grabnica a tuturor raniților a declarat Kremlinul

Puternicul lobby al NRA s-a ocupat de restul, apoi. Intr-un studiu al FBI din anii 2000-2013, cu privire la ”tragatorii in actiune” politia federala a constatat o ”frecventa in crestere” a acestor evenimente. In 70% din cazuri, ireparabilul este comis in cinci minute sau mai putin, ceea ce relativizeaza reactia pe care o pot avea fortele de ordine. In 24,4% din cazuri, atacurile au privit locuri educative. FBI mai noteaza ca atacurile armate in mediul scolar sunt frecvent cele mai ucigase.

Fatalismul administratiei Trump

”Ganduri si rugaciuni”, iata doar ce ofera Casa Alba dupa macelul din Florida. ”Nici un elev sau profesor nu ar trebui sa se simta in pericol intr-o scoala americana”, a scris Donald Trump pe Twitter, la pachet cu condoleantele. Evident, realitatea este cu totul alta. Dupa fiecare masacru, nici o masura de anvergura nu a fost adoptata la nivel federal. Foarte legat de lobby-ul pro-arme, Trump a exclus orice initiativa din partea sa:  ”Guvernul nu trebuie sa dicteze ce tip de arme de foc pot fi detinute de persoanele onorabile si cinstite”. Iar pe ucigasii in masa i-a calificat din start ”dezechilibrati, nebuni” etc. NRA, care apara ultrabanoasele interese industriale, in numele respectarii sfantului al doilea Amendament din Constitutie (dreptul inalienabil de a detine o arma) nu mai stie ce presiuni sa puna pe Congres pentru a favoriza detinerea armelor de foc. Fiecare stat american este suveran sa recunoasca permisul de arma al altor state, dar NRA pledeaza ca acestea din urma sa fie recunoscute unanim. Si, intr-un  Controlat de republicani, prietenii NRA, putin probabil sa se schimbe ceva in restrictiile la vanzare ale armelor de foc. NRA este, putin spus,  si un generos donator pentru membri Congresului, fara a mai aminti sumele varsate partidelor sau diferitelor comitete de sustinere a politicienilor.

Condoleante de la Putin

Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a trimis o telegrama de condoleante omologului sau american, Donald Trump, dupa masacrul de miercuri din liceul din Parkland (Florida). ”Seful statului a trimis cuvinte de sincera empatie, de sustinere a familiilor si prietenilor persoanelor ucise, dar si dorinta de insanatosire grabnica a tuturor ranitilor”, a declarat Kremlinul.

author avatar
Tudor Borcea
768 afisari

1 COMENTARIU

  1. E o arma militara facuta de cei de la Colt sportiva adica i-au redus incarcatorul. E dorita pt ca are recul mic precisa deci calibru mic merge si la semidistanta si aproape. Americanii doreau o arma care sa combata Akm in Vietnam iar M19 era greoaie si tragea aiurea. Producatorii aui venit cu acest M16 care mai mult se bloca in jungla de la umezeala semn ca are piese plastificate.E cumparata pt ca soldatii o folosesc deci e de razboi si nu sportiva. Probabil ca americanii nu au nevoie de astfel de arme in oras pe timp de pace ci de electrosocuri sau pistoale cal f mic autoaparare si nu de vanatoare daca nu vanezi sau combati dusmanii. Dar asta depinde doar de ei societate legi si cum vor sa traiasca ei. Bun articolul .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger