AcasăNewsColosii europeni, secerati in Iran

Colosii europeni, secerati in Iran

"Oricine face afaceri cu Iranul NU va face afaceri cu Statele Unite", a transmis pe Twitter liderul de la Casa Alba

Presedintele Donald Trump a anuntat ”cele mai drastice sanctiuni impuse vreodata” Iranului. Marile companii europene vor fi direct afectate. Daimler a anuntat ieri ca se retrage din Iran.

Oricine face afaceri cu Iranul NU va face afaceri cu Statele Unite a transmis pe Twitter liderul de la Casa Alba

Uniunea Europeana s-a angajat sa mentina acordul nuclear cu Iranul si sa-si protejeze companiile. Dar realitatea financiara le obliga pe acestea din urma sa cedeze in fata ”greutatii Statelor Unite”, dupa cum s-a exprimat sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini. Iata principalele sectoare economice afectate de sanctiunile lui Trump:

Automobile si industrie

Constructorul francez PSA (Citroen si Peugeot detine o treime din piata auto din Iran. Grupul a anuntat la inceputul lunii iunie ca isi suspenda investitiile in tara, explicand in acelasi timp ca activitatile sale in republica islamica au reprezentat mai putin de 1% din cifra de afaceri. Renault a dat asigurari ca vrea sa ramana prezent in Iran ”fara a pune in pericol interesele societatii”. Daimler AG a anuntat ieri ca a renuntat la planurile de extindere a operatiunilor din Iran. „Am opri activitatile noastre deja restrictionate in Iran in concordanta cu sanctiunile aplicabile”, se arata intr-un comunicat al companiei. In 2016, Daimler a infiintat o societate mixta cu producatorul iranian de vehicule Iran Khodro Co pentru a fabrica si distribui camioane Mercedes-Benz in statul din Golful Persic. Producatorul suedez de camioane Scania a avertizat ca toate vanzarile sale in Iran ar putea fi distruse. Scania, care apartine  Volkswagen, a anulat toate comenzile care nu pot fi livrate inainte de jumatatea lunii august. Prezenta sa in Iran reprezinta aproximativ 5% din comenzile sale globale, in timp ce SUA reprezintau 13% in 2017

Gigantul german Siemens a semnat cu Iranul mai multe acorduri cu privire la exploatarea de gaze naturale, in 2016. Cu doua luni in urma, conducerea Siemens a declarat ca nu mai poate face noi afaceri cu Teheranul iar saptamana trecuta a informat ca va respecta sanctiunile americane. Si grupul Total a declarat ca va abandona proiectul unei exploatari gaziere in Iran, in timp ce grupul industrial francez Air Liquide a anuntat incetarea oricarei activitati in aceasta tara.

Transport, aviatie, trenuri

In mai, conglomeratul danez de transport maritim, A.P. Moller-Maersk, a declarat ca va inceta operatiunile in Iran pentru a se conforma sanctiunilor din SUA. Anuntul a fost facut in timp ce grupul a inregistrat pierderi atribuite miscarilor valutare si cresterii pretului petrolului. La fel si armatorul de nave port-container CMA CGM (Franta). Repercusiuni ale sanctiunilor lui Trump va resimti si grupul italian de contructii navale Fincantieri, care a semnat mai multe acorduri comerciale cu Iranul in 2016 si a anuntat anul trecut o crestere cu 12,5% a exporturilor catre republica islamica. Inainte ca Trump sa anunte aceste sanctiuni, Airbus a semnat contracte cu companii aeriene iraniene pentru 100 de avioane (10 miliarde de dolari). Doar trei aparate au fost livrate. Alt producator, ATR, a reusit sa livreze cinci avioane companiei Iran Air, inainte de intrarea in vigoare a sanctiunilor americane. Numai 13 din cele 20 de aeronave comandate de Iran au fost livrate, iar vanzarea celorlalte unitati este incerta. ATR opereaza, de asemenea, in SUA, deci este supus sanctiunilor. Ferrovie dello Stato, compania publica de cai ferate din Italia, primeste si ea bete-n roate:  a semnat un acord in 2017 pentru construirea a doua linii de mare viteza noi in Iran, inclusiv una intre Qom si Arak in nord.Alta firma feroviara, Stadler Rail (Elvetia) a anuntat abandonul proiectelor in Iran.Siemens a anuntat ca va respecta sanctiunile americane. Compania a semnat in 2016 un contract de modernizare a retelei feroviare iraniene, inclusiv furnizarea de componente pentru 50 de locomotive.

Turism si Finante

British Airways si Lufthansa , care au relansat zboruri directe catre Teheran,  vor trebui sa le opreasca,  daca doresc sa continue sa opereze zboruri transatlantice. Alte grupuri afectate includ lantul francez AccorHotels, care a deschis doua hoteluri la Aeroportul Teheran in 2015 si compania spaniola Melia Hotels International, care a semnat un acord in 2016 pentru a conduce un hotel de 5 stele. Bancile germane Helaba si DZ Bank, cu sediul la Frankfurt, au decis sa se retraga din Iran dupa anuntarea sanctiunilor SUA.Prima serie de sanctiuni americane include blocarea tranzactiilor financiare si a importurilor de materii prime. Ea va fi urmata in noiembrie de masuri care afecteaza sectorul petrolier si cel al gazelor.

author avatar
Tudor Borcea
193 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger