AcasăNewsColectia Rockefeller, vanduta cu 832, 5 milioane de dolari

Colectia Rockefeller, vanduta cu 832, 5 milioane de dolari

Tablourile familiei Rockefeller au depasit recordul de 484 milioane de dolari stabilit in 2009 de colectia Yves SaintLaurent si Pierre Berge.

Ansamblul celor 1500 de opere de arta stranse de Peggy si David Rockefeller a fost estimat inca de la deschiderea licitatiilor, la peste 600 de milioane de dolari, a anuntat Christie’s.

Tablourile familiei Rockefeller au depasit recordul de 484 milioane de dolari stabilit in 2009 de colectia Yves SaintLaurent si Pierre Berge

Licitatia, organizata timp de zece zile, inclusiv online, a demonstrat buna sanatate a pietei mondiale de arta. Piesa de rezistenta a colectiei, ”Tanara fata cu un cos de flori”, realizat de Pablo Picasso, si datand din ”perioada roz” a maestrului, a fost adjudecata marti pentru 115 milioane de dolari (al saselea cel mai scump tablou vandut la o licitatie). Tabloul se afla in sala de biblioteca a cuplului Rockefeller incepand cu 1968. ”Lilieci infloriti”, un tablou semnat Claude Monet a fost adjudecat pentru 84, 6 milioane de dolari, cea mai mare suma pentru un tablou realizat de impresionistul francez. 80,7 milioane de dolari s-au oferit si pentru un tablou de Henri Matisse, ”Odalisca culcata pe magnolii”, in timp ce un tablou de Diego Rivera, ”Los Rivales”, s-a vandut cu 9,7 milioane de dolari, un record pentru un artist latino-american.David Rockefeller, nepotul lui John Rockefeller, decedat la 101 ani in 2017, cu peste 20 de ani dupa sotia sa, Peggy, a imbratisat traditia filantropica a familiei si a mostenit gustul pentru arta de la mama sa, cofondatoare a Muzeului de Arta Moderna (MoMA) din New York. Sumele obtinute la licitatii vor merge catre o serie de organizatii non profit, in special catre Universitatea Harvard (unde David Rockefeller si-a luat diploma, in 1936) sau catre parcul national Maine, foarte apreciat de familia Rockefeller.

author avatar
Tudor Borcea
279 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger