AcasăNewsCodul muncii, un esec

Codul muncii, un esec

Desi Inspectia Muncii sustine ca s-au iregistrat 600.000 de noi contracte de munca, numarul de salariati a crescut cu doar 53.000 de persoane

Prezentat ca o mare realizare, Codul muncii nu a adus nimic nou in piata, guvernantii laudandu-se doar cu cifre scoase din burta.

Desi Inspectia Muncii sustine ca s-au iregistrat 600.000 de noi contracte de munca, numarul de salariati a crescut cu doar 53.000 de persoane

De cand cu noul Cod al muncii, saptamana de saptamana, Executivul anunta triumfalist cum s-au inregistrat noi contracte. Peste 600.000 din mai pana in prezent, ar fi ultima cifra prezentata. In realitate, statistica vine sa contrazica declaratile heirupiste ale ministrilor. Potrivit celor mai recente date publicate de INS, numarul de salariati din economie a crescut cu 54.300 de persoane de la inceputul lunii mai (data la care a intrat in vigoare Codul muncii) pana la sfarsitul lunii iunie.

Interesant este ca, in aceeasi perioada, reprezentantii Inspectiei Muncii au raportat un numar de 587.609 de contracte de munca nou- incheiate. Altfel spus, dintr-un simplu calcul matematic reiese ca  fiecarui salariat nou inre­gistrat la INS i-ar corespunde 10 contracte de munca. Cum acest lucru nu este posibil este clar ca diferenta vine din transformarea vechilor conventii civile in contracte de munca. Un fel de frectie la picior de lemn pentru piata muncii, de care insa guvernantii sunt foarte mandri.  Situatie confirmata de presedintele “Cartel-Alfa”, Bogdan Hossu.

„Majoritatea contractelor de munca care au aparut dupa 1 mai sunt sezoniere. De asemenea, multe din cele 600.000 de noi contracte reprezinta transformari ale contrac­telor civile. Pe de alta parte, o mare parte din angajati, mai ales cei care lucreaza in proiecte europene, au cate 3-4 contracte de munca”, a explicat Hossu.

author avatar
Adelina Ionicel
173 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger