AcasăNewsCOD ROSU. Canicula, sambata, in Capitala si 19 judete. Maxime de 42-44...

COD ROSU. Canicula, sambata, in Capitala si 19 judete. Maxime de 42-44 de grade

Alertă meteo: val de căldură și disconfort termic ridicat! Câte zile e valabil CODUL GALBEN de la ANM și în ce zone/Prognoză specială pentru București

Luna lui Cuptor isi intra in drepturi direct cu o avertizare COD ROSU, mai exact cu cel mai inalt nivel de alerta din randul celor folosite de meteorologi, prin care se anunta „temperaturi extreme, disconfort termic deosebit de accentuat”.

Avertizarea ce coloreaza in rosu 19 judete din sudul, sud-estul si estul tarii vizeaza ziua de sambata, pirma a lunii iulie. Din informatiile facute publice din directia ANM, Codul rosu intra in vigoare la ora 10 si expira abia la pra 21, interval in care „in judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Galati, Braila, Vaslui si Iasi, precum si in municipiul Bucuresti si in zona joasa de relief a judetelor Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau, Vrancea, Bacau si Neamt, se vor inregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent intre 38 si 41 de grade, iar in sudul Olteniei si al Munteniei valorile termice vor urca spre 42…44 de grade”.

sursa foto: meteoromania.ro

De asemenea, specialistii de la Administratia Nationala de Meteorologie atrag atentia ca indicele temperatura-umezeala va depasi pragul critic de 80 de unitati. Mai exact, anunta ca ITU „se va situa frecvent, dupa-amiaza, intre 82 si 84 de unitati”, ceea ce inseamna ca disconfortul termic va fi „deosebit de accentuat”.

Sunt si zone care scapa de canicula

Dupa cum se poate observa privind harta atasata, va fi foare cald si in ate judete ale tarii, motiv pentru care a fost emisa o avertizare Cod portocaliu, prin care ANM-ul transmite ca in judetele marcate cu aceasta culoare vor fi maxime de 36-38 de grade. De asemenea, pe parcursul zilei de sambata e valabil si un Cod galben, pentru judetele Mures, Harghita, Sibiu, nordul judetelor Mehedinti si Gorj si vestul judetului Suceava, unde mercurul din termometre va urca (doar) pana la 33-36 de grade.

Exista si zone in care caldura nu le va da batai de cap locuitorilor – e vorba despre vestul si nord-vestul tarii, dupa cum rezulta din grafica citata.

author avatar
Cristina Stefan
246 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger