AcasăNewsCOD GALBEN de inundatii in 10 judete. VEZI lista raurilor!

COD GALBEN de inundatii in 10 judete. VEZI lista raurilor!

(foto:ro.wikipedia.org)

Hidrologii au emis, marti seara, o avertizare Cod galben de inundatii pentru mai multe rauri din zece judete aflate in nordul, centrul, estul si sud-vestul tarii. Atentionarea specialistilor este valabila în intervalul miercuri, ora 14.00 – joi, ora 16.00.

(foto:ro.wikipedia.org)

Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), se instituie COD GALBEN pe raurile din bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Tur, Timis, Barzava, Caras, Nera, Cerna, Oltul superior si mijlociu si cursurile superioare ale Buzaului, Putnei, Trotusului si Barladului, din judetele Maramures, Satu Mare, Caras-Severin, Harghita, Covasna, Brasov, Vrancea, Neamt, Bacau si Vaslui.

Astfel, pe raurile si sectoarele vizate, precum si pe afluentii acestora de mici dimensiuni, pot aparea cresteri de debite care sa duca la depasirea cotelor de atentie. De asemenea, hidrologii avertizeazaca sunt asteptate „scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si pe rauri necadastrate dar si cresteri de debite si niveluri pe rauri”.

Specialistii INHGA mentioneaza ca aceste fenomene se pot produce si pe unii afluenti de grad inferior ai raurilor marcate pe harta si pe cursurile de apa necadastrate. Totodata, hidrologii avertizeaza asupra faptului pot fi atinse cotele de atentie si pe alte rauri mici din zonele de deal si de munte (din alte bazine hidrografice), avand in vedere prognoza meteorologica care indica posibilitatea producerii de precipitatii sub forma de aversa pe arii relativ extinse, care izolat pot fi insemnate (40 l/mp) si a existentei la altitudini mari a stratului de zapada.

Cod galben de ploi si vijelii pana joi

Meteorologii au emis, tot marti, o avertizare Cod galben de ploi si vijelii, valabila in majoritatea regiunilor tarii (exceptie facand judetele Timis, Arad, Bihor, Salaj si Satu Mare), valabila de  miercuri la pranz pana joi dimineata, la ora 9.00. „Vor fi averse, ce vor avea si caracter torential, descarcari electrice, intensificari ale vantului ce vor lua trecator aspect de vijelie si izolat caderi de grindina”. Cantitatile de apa vor depasi local 20…25 l/mp si izolat 40 l/mp, indeosebi în zonele de deal si de munte”, au anuntat specialistii Administratiei Nationale de Meteorologie.

229 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger