AcasăNewsCocos, Sandu si “Niro”, download total in afacerea “Microsoft”

Cocos, Sandu si “Niro”, download total in afacerea “Microsoft”

Inspaimantati de anii grei de puscarie pe care i-ar putea primi, protagonistii dosarului “Microsoft” au facut coada la instanta suprema unde s-au spovedit mai ceva ca la preot. Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru si-au recunoscut toate faptele de care i-au acuzat procurorii, in speranta ca vor beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor.

Instanta a admis cererea lui Dorin Cocos (foto), Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru de judecare simplificata, cei trei urmand sa beneficieze de reducerea pedepselor

Singurul care si-a sustinut in continuare nevinovatia a fost Gheorghe Stefan, ceilalti trei solicitand, odata cu marea spovedanie, judecarea prin procedura simplificata.

Gabriel Sandu: “Am fost cel mai prost ministru din istoria Romaniei”

Gabriel Sandu

Cocos, Sandu si Dumitru au povestit in fata judecatorilor cum s-a facut traficul de influenta si cum s-au incasat comisioanele in urma achizitionarii de catre Ministerul Comunicatiilor a licentelor Microsoft. Astfel,  Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, a recunoscut acuzatiile care i se aduc in dosar, respectiv luare de mita si spalare de bani, dar a mentionat ca a dat toti banii la PDL, partidul din care facea parte, pentru finantarea campaniei electorale. Gabriel Sandu a aratat ca, din punctul sau de vedere, „a fost cel mai prost ministru din istoria Romaniei”. „Fac politica din 1999 si am crezut ca sunt un baiat destept. Am ajuns insa la concluzia ca am fost cel mai prost ministru din istoria Romaniei”, si-a inceput Sandu declaratia data in fata magistratilor. In ce priveste comisionul de patru milioane care i-a revenit ca urmare a afacerii Microsoft, Gabriel Sandu a aratat ca i-a dat pe toti pentru campania electorala. „Am stabilit cu Cocos si cu Gheorghe Stefan in mod separat sa finantez campania prezidentiala si partidul cu cate doua milioane. Deci, in total, patru milioane de euro”, a mai spus Gabriel Sandu.

Cocos arata cu degetul spre Florica

“Niro”

La randul sau, Dorin Cocos a povestit judecatorilor ca, la inceputul anului 2009, denuntatorul Claudiu Florica, atunci reprezentant al firmei Fujitsu Siemens Computers in Romania, si Dinu Pescariu i-au propus sa intervina la Ministerul Comunicatiilor pentru a le face conexiunea cu ministrul Gabriel Sandu, deoarece doreau sa vanda ministerului aproximativ 90.000 de licente Microsoft, spunandu-i ca sunt unici distribuitori si ca pretul este unul foarte bun. El a adaugat ca, dupa cateva zile, a avut loc o intalnire in patru, la care au mai participat Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Claudiu Florica. La acea discutie, potrivit lui Cocos, Claudiu Florica a aratat ca exista un contract din 2004, dar trebuie reactualizat, pentru ca a expirat, fiind vorba de aproximativ 100.000 de licente Microsoft, care ar fi folosite oarecum ilegal de Guvern daca nu s-ar prelungi contractul. Dorin Cocos a adaugat ca Florica a venit cu propunerea de a imparti comisionul de 16 milioane de euro, urmand sa primeasca fiecare cate patru milioane de euro, bani ce urmau sa intre in posesia lor prin intermediul unui om de incredere desemnat de fiecare dintre acestia. Banii au fost incasati de catre Claudiu Florica, prin intermediul unei firme a acestuia deschisa in Irlanda, a adaugat omul de afaceri. Cocos a precizat ca i-a spus lui Claudiu Florica sa vireze partea sa in contul lui Dinu Pescariu si ca doreste sa foloseasca cea mai mare parte din suma pentru campania PDL din 2009.

“Niro” l-a spaguit pe “Miki Spaga”

Si omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, a povestit in instanta traseul banilor. “Niro”a fost contactat de Dinu Pescariu, care l-a rugat sa discute cu Alexandru Bittner, pentru ca acesta din urma sa isi foloseasca influenta la Guvern pentru avizarea contractului privind licentele Microsoft. Dumitru a spus ca l-a sunat pe Alexandru Bittner la biroul acestuia si a avut ulterior o intalnire in timpul careia a inteles ca Bittner stia despre ce este vorba si a solicitat o suma de 3,8 milioane de dolari. Ulterior, potrivit lui Dumitru, Alexandru Bittner l-a contactat si i-a spus ca lucrurile „merg greu la secretariatul general al Guvernului” si trebuie sa ia legatura cu Serban Mihailescu. „M-am intalnit cu Serban Mihailescu, i-am spus despre ce este vorba, ca am intrat in afacere si am garantat cu 3,8 milioane de dolari si i-am dat si lui, din proprie initiativa, 800.000 de dolari, pentru a accelera afacerea, lucru care s-a si intamplat”, a aratat Nicolae Dumitru in declaratia sa data in fata instantei. Omul de afaceri a adaugat ca, dupa cateva luni, a avut o noua intalnire cu Bittner, care l-a anuntat ca trebuie sa dea inca un milion de dolari, lucru care s-a intamplat, suma finala ridicandu-se astfel la 4,8 milioane de dolari. Nicolae Dumitru a precizat ca si-a recuperat banii integral.

author avatar
Andrei Coman
998 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger