AcasăNewsCoca-Cola s-a scumpit in SUA

Coca-Cola s-a scumpit in SUA

Trump va regreta ca si-a pus semnatura pe taxe vamale protectioniste

Doze de Cola si de Fanta mai scumpe, preturi in crestere la automobile, chiar si la colete si post-ituri. Companiile americane au inceput sa-si repercuteze asupra consumatorilor costurile razboiului comercial declansat de Casa Alba.

Trump va regreta ca si a pus semnatura pe taxe vamale protectioniste

”In mod clar este deranjant pentru noi, este deranjant si pentru clienti” dar este ”necesar”, a explicat James Quincey, patronul Coca-Cola, cresterea preturilor care a demarat la inceputul acestei luni dupa intrarea in vigoare a noilor taxe pe importul de otel si aluminiu europene, impuse de Donald Trump. Aceste taxe ”sunt unul din motivele care ne-au obligat sa anuntam la mijlocul anului o crestere a preturilor”, s-a aparat Quincey. Taxele, care au fost urmate de represalii din partea Chinei, UE, Canada si Mexic, afecteaza activitatea de imbuteliere. ”Taxele vor avea impact aspra consumatorilor, pe termen scurt”, a avertizat Deborah Thomas, directorul financiar al Hasbro, a doua companie producatoare de jucarii din lume. Iar specialistii in jocuri de societate (Scrabble, Trivial Pursuit) se afla in discutii cu furnizorii si distribuitorii estimand cresteri de preturi care ar putea interveni in perioada cruciala a sarbatorilor de Craciun. In martie, secretarul Comertului, Wilbur Ross, a dat asigurari ca intrarea in vigoare a noilor taxe pe otel si aluminiu nu-i va afecta pe consumatori.

 Toti fabricantii, in alerta

Noile impozite afecteaza companiile in doua moduri. Pe de o parte, ele maresc costurile materiilor prime si materialelor importate. Pe de alta parte, acestea sporesc costurile pentru clientii lor pe pietele de export. Taxele intervin intr-un moment in care dolarul este puternic dar devizele din tarile emergente (realul brazilian, peso argentinian…) se afla in cadere, diminuand profiturile in aceste regiuni. Cei trei giganti din Detroit, General Motors, Ford, Fiat-Chrysler, si-au revizuit in scadere planurile pentru acest an, invocand noile taxe. General Motors a evaluat factura cresterii preturilor la aluminiu si otel-care reprezinta mai mult de jumatate din componentele unei masini- la peste un miliard de dolari in 2018. „Vom recupera acest deficit prin majorarea preturilor”, a avertizat Chuck Stevens, directorul financiar, explicand ca acesta este unul dintre putinele modalitati prin care producatorul auto va ramane „competitiv”. Incepand cu luna august, consumatorii care doresc sa achizitioneze un pickup Chevrolet Silverado sau GMC Sierra vor trebui sa-si revizuiasca bugetele, deoarece preturile acestor masini vor creste.

Plan de urgenta pentru fermieri 

 Masurile protectioniste americane si represaliile  din partea unor tari au ocolit foarte putine sectoare si provoaca daune chir si Americii rurale:  administratia Trump tocmai a anuntat un plan de urgenta de 12 miliarde de dolari pentru a ajuta fermierii penalizati de contramasurile economice chineze. Producatorii de whisky, bourbon, Harley Davidson, produse care sunt deja lovite de taxele UE, au anuntat deja dificultati. Razboiul comercial ar putea reduce profiturile celor mai mari 500 de companii americane cu 15%, potrivit unui studiu realizat de Goldman Sachs. In special, riscuri semnificative ameninta lantul de aprovizionare al industriilor care sunt prea dependente de importuri, cum ar fi energia, carbunele, electronica, computerele si transporturile. „Suntem pregatiti sa ne schimbam sursele de aprovizionare”, spune Nicholas Gangestad, directorul executiv al conglomeratului industrial 3M, care produce  benzi adezive si  post-it, printre altele, in peste 60 de tari din intreaga lume. Compania, care si-a majorat recent preturile, nu exclude cresteri suplimentare.

author avatar
Tudor Borcea
393 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger