AcasăNewsCiudatenii legislative: mancarea comandata la restaurant, mai ieftina decat cea livrata acasa

Ciudatenii legislative: mancarea comandata la restaurant, mai ieftina decat cea livrata acasa

Scaderea TVA de la 1 noiembrie starneste confuzii

De la 1 noiembrie mai multe tipuri de afaceri vor putea aplica cota redusa de TVA de 5%, printre care activitatea de restaurant si catering, cazarea in hoteluri si facilitati similare, sali de fitness, accesul in parcuri de distractii etc. Masura adoptata de guvern in 4 octombrie are  efecte benefice,  insa nu toti castiga de pe urma acestor modificari legislative.

Scaderea TVA de la 1 noiembrie starneste confuzii

Concret, unele afaceri nu vor putea beneficia de reducerea cotei de TVA si, in aceeasi nota, vor aparea si discriminari intre tipurile de unitati de alimentatie publica, explica Adrian Teampau, Partener Asociat, Divizia Impozite indirecte, EY Romania: “Doar agentii care demonstreaza ca presteaza o gama mai larga de servicii, nu doar furnizeaza mancare si bautura, vor putea sa aplice cota redusa de TVA de 5%. Un exemplu in acest sens il constituie unitatile de alimentatie care livreaza mancare la domiciliu, dar nu pun la dispozitie un spatiu pentru consum si nu ofera servicii conexe (de exemplu, servire la masa ). Asadar, o pizza comandata si livrata la domiciliu va fi subiect de 9% spre deosebire de o pizza pe care o savuram la restaurant. De ce? Pentru ca, in primul caz, vorbim de o livrare de alimente care beneficiaza de 9% TVA, in timp ce pentru serviciile de restaurant se va aplica 5% TVA. Teoretic, va fi mai ieftin sa mananci la restaurant decat acasa. (…)Spre exemplu, o patiserie sau o alta afacere mica care nu dispune de spatiu si nu presteaza servicii conexe (de exemplu, servire la masa) nu va putea aplica cota redusa de TVA de 5%. In timp ce o afacere mai mare, care dispune de spatiu cu mese si angajeaza ospatari, chelneri, barmani va putea sa aplice cota redusa. (…)Devine evident ca, in contextul noilor modificari, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect in domeniul alimentar, se impune definirea exacta a serviciilor conexe aferente operatiunilor de restaurant si catering. Ramane de vazut daca aceste masuri fiscale bine intentionate vor avea efectul dorit. In concluzie, sunt de asteptat anumite clarificari, necesare in implementarea cu succes a acestor reduceri de cota. Este evident ca, cel putin din perspectiva cresterii gradului de colectare a TVA, masura ar trebui sa produca efecte pozitive, avand in vedere faptul ca, potrivit unui studiu recent al Comisiei Europene, Romania se clasa in anul 2016 pe primul loc in UE, in ceea ce priveste deficitul de colectare a TVA, a mai transmis analistul EY Romania.

author avatar
Bogdan Borcea
225 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger