AcasăNewsCine raspunde pentru puscaria executata de achitatul Mircia Gutau

Cine raspunde pentru puscaria executata de achitatul Mircia Gutau

Ca DNA s-a aflat la comanda lui Traian Basescu, asta era ca  ”secretul lui Polichinelle”, stia toata lumea. Doar ca acum adevarurile incep sa iasa la suprafata, crunte si dure. Oameni condamnati la ordin, linsati. Iar pe de alta parte,  judecatorii erau promovati, cam asta era, pe scurt schema  ”structurii statului paralel”.

Reprezentativ este cazul fostul primar al municipiului Ramnicu Valcea Mircia Gutau si a fostului sau adjunct, Nicolae Dicu, care  au fost condamnati, in 2010, de instanta suprema, la cate trei ani si jumatate de inchisoare cu executare. Edilul a fost condamnat de camarila lui Traian Basescu. Executia, pe fond, a lui Mircia Gutau a fost data de completul din care facea parte si Livia Stanciu. Condamnarea la comanda a lui Gutau a dus la ridicarea in functie de rang inalt a judecatoarei care a executat, frumos, la ordin pe oricine. Magistrata a ajuns, nici mai mult nici mai putin decat presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei. Si uite asa, din recompensa in recompensa, doamna Stanciu si-a asigurat urmatorii noua ani de imunitate si liniste sufleteasca  ca judecator la Curtea Constitutionala.

Calvarul unui primar executat la ordin

Mircia Gutau si Nicolae Dicu au fost acuzati de procurorii anticoruptie ca, in perioada aprilie – iulie 2006, ar fi pretins 50.000 de euro, de la denuntatorul Constantin Popescu, patronul firmei Rovimet, pentru a-i elibera acestuia un certificat de urbanism. Nicolae Dicu a fost prins in flagrant delict de procurorii DNA in 6 iulie 2006, cand Popescu ii dadea 25.000 de euro, iar Mircia Gutau, un “portocaliu” periculos pentru Basescu si ai lui, a fost arestat cinci zile mai tarziu. Cei doi au fost eliberati, in 10 noiembrie 2006, de magistratii Curtii de Apel din Alba Iulia, pentru ca probele nu erau suficiente. Mai mult, arestarea lui a facut valva in vara lui 2006, iar oamenii orasului au iesit pe strazi pentru el. Au refuzat sa creada ca primarul lor a fost prins in flagrant luand mita, asa cum comunicasera procurorii. In schimb, instanta din care facea parte Livia Stanciu l-a condamnat pe primar. In contradictie cu acesta decizie, CEDO a decis ca edilul nu a avut parte de un proces echitabil. Si ca o bomboana pe coliva DNA si a completului  care l-a gasit vinovat in prima instanta, la comanda, cum spuneam, ieri, judecatorii au hotarat ca cei doi sunt nevinovati. Magistratii instantei supreme au hotarat, definitiv, achitarea primarului Mircia Gutau in dosarul privind luarea de mita.  Nicolae Dicu a sustinut mereu in fata procurorilor si a judecatorilor ca banii incasati de la denuntatorul Crinu Popescu erau sub forma de imprumut: „Ne cunosteam de foarte mult timp. Cand ne-am intalnit, i-am spus ca mi-am cumparat un apartament, iar el s-a oferit sa-mi dea cu imprumut acei bani. Nu m-am gandit o clipa ca-mi poate pune la cale o asemenea inscenare. Nu i-am promis nimic, niciun avantaj”, a declarat Dicu.

author avatar
Ramona Feraru
569 afisari

1 COMENTARIU

  1. Flagrant ?
    Și îl vor despăgubi denunțătorul, cei care au realizat flagrantul, procurorii și judecătorii care l-au condamnat ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger