AcasăNewsCine il pune la punct pe Orban?

Cine il pune la punct pe Orban?

Viktor Orban bate iar cu pumnul in masa romanilor, fara a-i da cineva peste mana

Ca in fiecare an, la vremea asta, premierul Viktor Orban vine si isi alearga caii pe aici. Si ce alergatura, ce tropaiala! Ia in copite Romania, partidele toate, liderii, presedintele si pe cine mai gaseste neadapostit. Dotat cu tupeu in nestire, prim-ministrul Ungariei se lanseaza in acuzatii si afirmatii belicoase. Iar maghiarimea ce sa faca? Il aplauda pentru o alta demonstratie de forta si pentru curajul de a ne scuipa in crestet chiar la noi acasa.

Viktor Orban bate iar cu pumnul in masa romanilor fara a i da cineva peste mana

De ce face Orban lucrurile astea, agitand spiritele? In primul rand pentru ca stie ca oficialii romani nici macar nu mormaie, daramite sa-i mai ceara si socoteala. Apoi, pentru ca si-a obisnuit auditoriul ca discursurile sa-i fie dure, cu acceleratia calcata pana la podea. Nu in ultimul rand, pentru ca Viktor Orban stie sa faca politica pe placul alor lui si al celor cu care are intelegeri.

Mitocania a devenit uzanta diplomatica

De la an la an, de la un discurs la altul, premierul Ungariei e tot mai agresiv. Ca vine aici si da cu pumnul in masa poate fi doar un cliseu. Dar in spatele acestuia nu este greu sa intuiesti intentiile lui revansarde. Poate gresesc, si atunci imi cer scuze, dar nu-l vad pe Viktor Orban sa ceara si altora socoteala pentru Tratatul de la Trianon. Stie bine ca este punctul nevralgic al fiecarei discutii, dar lipsa de reactie a romanilor ii da un curaj nebun. Si mai stie si ca ne macina dezbinarea, iar unitatea politica este doar un slogan folosit ba de unii, ba de ceilalti, in lupta pentru putere. Sa afirmi ca Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 nu poate fi un prilej de sarbatoare si pentru maghiari este, de acum, o mitocanie care nu are legatura cu diplomatia.

Noi suntem de vina

Sigur ca vorbele lui produc iritare in randul romanilor. Eufemistic spus iritare. Este insa  constient de faptul ca afirmatiile lui ori nu vor fi amendate de catre oficialii romani, ori, dupa cum s-a mai intamplat si in alte dati, reactiile vor fi foarte palide. Mai vorbeste ceva cate unul de la vreun partid, mai spune altceva altul, de alta culoare politica, mai iese la rampa vreunul care are nevoie de imagine sau care vrea sa arate ca partidul lui face si drege, dar niciodata nu o sa vedem ca Parlamentul s-a intrunit de urgenta pentru a-i transmite lui Viktor Orban un avertisment foarte clar. Si atunci, de ce sa nu-si faca jocurile, daca tot ii permitem?

Cine sa reactioneze?

Sloganul UDMR , „1000 de ani in Transilvania, 100 de ani in Romania”,  a fost imediat acceptat de Viktor Orban. Acum bate moneda pe el, chiar pe prispa noastra. Nu vorbesc de Eugen Tomac de la PMP, prezenta ce mie mi se pare fara alura politica, dar vreun lider de partid cu greutate ati vazut sa reactioneze? A fost weekend, apoi mai e si vacanta parlamentara si lunea, sa fim seriosi, nici iarba nu creste. Cine si de ce sa se deranjeze? Am rezerve ca, exceptand UDMR care iese din discutie, in cazul in care Parlamentul ar trebui sa reactioneze cu vreun protest oficial, acesta ar fi votat in unanimitate. Hai sa nu visam cu ochii deschisi, pai numai pana ii aduna pe toti de pe plajele unde stau tolaniti la soare ne trebuie un veac. Timp in care, sprijinit de UDMR-ul caruia unii ii tot fac concesii din motive neexplicate sau prea putin lamurite, Orban va calari linistit prin campiile astea.

Abonatul nu poate fi contactat

USR nu da semnme ca ar fi auzit declaratiile defaimatoare la adresa Romaniei, de natura a declansa un conflict diplomatic. Macar de si-ar schimba numele caci, in asemenea situatie, nu mai e clar cine pe cine salveaza si din ce cauza. PNL, partidul prezidential, nu si-a terminat luptele intestine pentru putere, nu a terminat recensamantul scaunelor ce trebuie ocupate de seria pedelistilot reformati si nici cu Iohannis nu a stabilit ce sa spuna daca ii intreaba presa ceva. Iohannis, ca intotdeauna, e un pic plecat, un pic mut, n-a apucat sa sune la Merkel sau la Juncker si, ca atare, abonatul nu poate fi contactat. Dragnea? Tariceanu? Mai bine ma abtin.

author avatar
Valentin Boeru
2.568 afisari

7 COMENTARII

  1. ~Declarata de adeziune a secuilor la Patria muma România~
    PARLAMENTUL Romaniei 1919
    -„Cât de dezvoltată a fost conștiința existenței separate a secuilor fată de orice alt popor și chiar și fată de fratele său maghiar este destul să o dovedesc cu indicația declarantului fapt istoric că oștirile secuiești au luptat pe la 1600 la Unirea cu oștirile lui Mihai Viteazul. (Aplauze furtunoase. Strigări de bravo).
    „Însă susținând unitatea statului român, poporul secuiesc și-ar putea conduce afacerile sale cu o astfel de soluțiune a chestiunii, nu ar duce la iredentism, ci din contră la încopcierea trainică a mai bunei înțelegeri, care ar lipi pe secui de statul căruia ar avea sa-i mulțumească renașterea vieții sale tradiționale. (Aplauze)

    Ca cetățean credincios al statului român și ca secui care îmi iubesc3 neamul, am venit în acest loc, nevoind să țin seama de acea teroare nestăpânită a societății cu care răposații conducători au voit să silească pe secui să se bată cu mori de vânt. (Aplauze) Noi am adus cu noi încredere și ca răspuns cerem tot încredere. (Aplauze)

    D-lor deputați, părerile dv. nu trebuie sa le întemeiați pe aparență, trebuie să vedeți, să cunoașteți poporul secuiesc, muncitor, cu suflet cinstit, de aceea zic: ajutați-ne ca armele agitatorilor să le luăm prin aceea când nu veți privi la noi ca învingătorul la învins, ci că vă veți întoarce ca prieten la prieten (aplauze prelungite) la acest popor de secui care mult a suferit și care este vrednic de o soartă mai bună. Făcându-se astfel, eu sunt convins că în scurt timp poporul secuiesc va fi una din pietrele cele mai sigure la edificiul României Mari. (Aplauze prelungite și îndelung repetate) „Secuii în cea mai mare parte sunt vechi frați ai noștri români“-deputat secui Iosif Fay
    După declarația deputatului secui, a luat cuvântul istoricul mapamondului Nicolae Iorga.

    „Domnilor, mulțumesc în numele dumneavoastră domnului deputat baron FAY pentru cuvintele spuse în numele secuilor, care și alături de Ștefan cel Mare au luptat la Podul Înalt în 1475 pentru apărarea Moldovei și a românismului, și care în cea mai mare parte sunt vechi frați ai noștri români care și-au pierdut limba lor. Îi mulțumesc pentru încrederea ce o pune în statul român, care va ști să prețuiască această încredere”.

  2. Pot spune cu mana pe inima ca secuii dar si maghiarii au fost foarte bucuroși de unire in primul rand dupa cum se vede sperau ca invingatorul sa nu se razunee pe invins, apoi sa fie tratat ca un aliat istoric dar doreau Unire si pentru un trai mai bun, ce nu se vede 3e ca datorita prabusirii imp Austriac, armata ungara a 3 a ca nr dupa germani si austrieci era nauca la limita saraciei si inanitiei, gasind in romani niste frati.

  3. Sa vii după 100 de ani sa spui ca tanar politician ca nu te bucuri mi s paare nu doar niste declaratii retarzi si ppline de prostie, dar si imature politic cat si un mare afromt adus mie romanilor istoriei secuilor ungurilor si mai ales Frantei si poate si Sua care sper sa nu auda astfel de declaratii sa le totalizez ca debile.

  4. Imaginati-va o familie ce celebreaza 10 ani de casnicie vecinul da buzna la petrecere neinvitat ia din oala de sarmale si zice:Ma eu nu ma bucur daaa mananc pe saturate sarmale beau muci,,, da mireasaa… Ma mireasa aia am so fhut eu eheh, a mea a fost a fost numa a mea nu ma bucur, si pleaca… Serbarea continua , nu se anunță politia, badigarzii sefu de restaurant? primar pana si cainii tac pe ulita, Zorro pleaca iar nuntasii se roagă ca la anu sa nu mai vie.. Sau sa nu le dea in cap.

  5. Mai nea Orban lasa-ne in pace sa nu mai vii pe aici cu prostiile, ca o patesti.Sa nu ne enervezi prea tare ca intr-o zi punem steagul pe BUDAPESTA. Ai inteles, sa nu ne mai enervezi. Cine din maghiarime nu vrea sa mai stea in Transilvania, sa pofteasca in Ungaria si pace. Sa auzim de bine.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger