AcasăNewsCine are dreptul la restituirea taxei auto

Cine are dreptul la restituirea taxei auto

Informatii suplimentare privind restituirea taxei de poluare se pot obtine de la administratiile financiare

In Monitorul Oficial a fost publicata Legea 185/2012 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 1/2012 pentru suspendarea taxei pentru emisiile poluante ale autovehiculelor si pentru restituirea taxei achitate.

Informatii suplimentare privind restituirea taxei de poluare se pot obtine de la administratiile financiare

Conform precizarilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Ordonanta de Urgenta a Guvernului 1/2012 a fost aprobata fara modificari. Potrivit actului normativ, restituirea taxei pentru emisiile poluante se face pentru contribuabilii care:

– au achitat, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a Legii  9/ 2012 si data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului  1/ 2012, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule rulate, ca urmare a primei transcrieri a dreptului de proprietate in Romania si pentru care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule (si taxa pe poluare pentru autovehicule);

– au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule  incepand cu 1 iulie 2008 pana la data intrarii in vigoare a Legii 9/2012, iar suma  este mai mare decat taxa rezultata din aplicarea formulei de calcul din aceasta lege, in care se utilizeaza elementele avute in vedere la momentul inmatricularii autovehiculului in Romania. Sumele reprezentand diferenta de taxa platita se restituie numai catre titularul obligatiei de plata;

– au platit taxa si, ulterior, autovehiculul a fost scos din parcul auto national. In acest caz se restituie valoarea reziduala a taxei.

De asemenea, sunt indreptatiti sa ceara restituirea taxei si contribuabilii care, in baza unei hotarari definitive si irevocabile a instantei judecatoresti competente, au dreptul la restituirea sumelor reprezentand taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule ori taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Informatii suplimentare

Reprezentantii ANAF precizeaza ca modelul cererilor privind restituirea diferentelor de taxa si documentele necesare restituirii sunt prevazute in Ordinul comun al Ministerului Mediului si Padurilor si Ministerului Finantelor Publice nr. 85/62/2012. Cererile pot fi descarcate accesand pagina de internet www.anaf.ro./, sectiunea Asistenta contribuabili/Despre impozite si taxe/Taxa pe poluare 2012. Cererile se vor depune la organul fiscal teritorial in a carui evidenta este inregistrat contribuabilul ca platitor de impozite si taxe. Informatii detaliate se pot obtine la:

– birourile pentru asistenta contribuabililor din cadrul administratiilor finantelor publice;

– telefonic, la Centrul de asistenta a contribuabililor, la numarul 0314039160.

author avatar
Arpad Dobre
750 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger