AcasăNewsCinci motive pentru care Europa este tinta principala a ISIS

Cinci motive pentru care Europa este tinta principala a ISIS

Liderii Deash au un evantai de posibilitati sa destabilizele UE

Toate conditiile sunt reunite pentru ca teroristii sa comita noi atacuri in UE, informeaza Time. Atentatele din Bruxelles au dovedit ca spatiul comunitar a devenit tinta numarul unu a jihadistilor.

Liderii Deash au un evantai de posibilitati sa destabilizele UE

In primul rand, terenul pentru atentate este pregatit de mult timp. Totul a inceput in primavare lui 2014, cand un francez legat de Statul Islamic a comis un atentat terorist la Muzeul evreiesc din Bruxelles. Acest atentat a fost urmat de atacul sangeros asupra redactiei saptamanalului francez Charlie Hebdo, apoi de atentatele din Paris din 13 noiembrie 2015. Peste 185 de persoane au fost ucise in urma acestor actiuni teroriste, noteaza Sputnik. Times noteaza ca, cu cat Daesh  pierde mai multe teritorii in Orientul Mijlociu, cu atat va creste amenintarea in intreaga lume. Al doilea motiv este ca insasi Europa a devenit o baza de recrutare a jihadistilor de catre Statul Islamic. Teroristii nu aleg din intamplare orasele pe care le ataca. In perioada 2012-2015, peste 400 de persoane au parasit Belgia pentru a ajunge in Siria si in Irak ca sa se ralieze gruparii teroriste sunnite. In aceeasi perioada, 1.200 de persoane au parasit si Franta, tot cu aceleasi scopuri. Potrivit serviciilor de informatii, Bruxelles si Paris au devenit capitalele europene care furnizeaza in Orientul Mijlociu cel mai mare numar de jihadisti straini, arata Time.

Criza migratiei, o locomotiva

Al treilea motiv tine de criza migratorie pe care o traverseaza  Europa. Un fenomen propice pentru Statul Islamic sa recruteze noi combatanti. Peste 1,1 milioane de refugiati au ajuns in Europa anul trecut. Criza refugiatilor ofera radicalilor o ”stralucita oportunitate” de a provoca sciziuni intre Orientul musulman si Occident. Mai multi lideri europeni nu fac decat sa usureze munca islamistilor, declarand ca tarile lor nu vor primi decat refugiati crestini, noteaza publicatia americana. In al patrulea rand, Daesh profita si de prapastia ce se adanceste chiar in sanul Uniunii Europene. Cancelarul german Angela Merkel a avut o multitudine de probleme in incercarea de a gasi un acord cu Turcia in privinta refugiatilor, promitand Ankarei in schimb un regim fara vize. Cu toate acestea, in urma atentatelor de la Bruxelles, europenii vor accepta cu greu ideea unei libere deplasari a turcilor pe teritoriul UE. Nu in ultimul rand, unitatea UE este pusa sub semnul indoielii de viitorul imediat al Marii Britanii. Daca Regatul Unit paraseste Uniunea Europeana, existenta acesteia din urma este pusa sub semnul intrebarii.

author avatar
National
742 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger