AcasăNewsCinci ani de razboi, radiografia ororii

Cinci ani de razboi, radiografia ororii

Drama un nou bilant arata ca 470.000 de oameni au pierit in conflictul sirian

15 martie 2011, zi in care regimul sirian reprima feroce manifestatiile pentru mai multa democratie, a insemnat debutul unui calvar care dureaza de cinci ani: conflict, masacru suferinte. Intre abuzurile regimului si salbaticia ISIS, populatia a platit cel mai greu.

Drama un nou bilant arata ca 470.000 de oameni au pierit in conflictul sirian

Daca numarul victimelor este, potrivit estimarilor, revoltator de mare, este inca imbosibil pentru Natiunile Unite sa furnizeze cifre exacte cu privire la numarul mortilor si al ranitilor. De altfel, in 2014, ONU a anuntat ca nu mai este in masura sa furnizeze rapoarte precise in acest sens, cifrele fiind stabilite de ONG-uri precum Observatorul sirian al drepturilor omului si de guvernul sirian. ONU a publicat in 2014 un raport si apoi in august 2015. Daca,, potrivit acestei ultime estimari, numarul total al victimelor depasea 250.000 de persoane (august 2015) noi cifre dezvaluite de un centru de studii independent, Centrul sirian de cercetari politice, arunca in aer statisticile, si asa sumbre. De la inceputul acestui an, numarul total al victimelor este de 470.000, aproape dublu fata de estimarile ONU din 2015, care au subestimat bilantul conflictului sirian. Potrivit Centrului sirian de cercetari politice, in 2010, populatia era de 21,80 milioane de persoane iar in 2015 de 21,44  milioane.

Peste 4,5 milioane de persoane in exil

Numarul refugiatilor sirieni in exil a depasit, potrivit stastisticilor UNHCR, 4,5 milioane de persoane in timp ce sapte milioane de persoane sunt stramutate in interiorul tarii, cifre care, adunate, echivaleaza cu aproximativ 50% din populatie. Diverse rapoarte precizeaza ca refugiatii se afla intr-o situatie extrem de vulnerabila. Potrivit Amnesty International, peste 80% din refugiatii sirieni in Iordania traiesc in saracie extrema iar in Liban fiecare refugiat are sub un dolar pe zi pentru a se hrani. Fondurile necesare nevoilor umanitare ale ONU nu sunt acoperite decat intr-un procent de 40%. In Siria, 12,8 milioane de persoane au nevoie de ajutor umanitar urgent, teritorii intregi fiind lipsite de hrana. In zonele asediate de armata sau de rebeli, 486.000 de persoane sunt prinse in capcana, lipsa de asistenta medicala, malnutritia, bolile si foamea facand ravagii, mai ales in randurile copiilor.

author avatar
National
129 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger