AcasăNewsChiriile sunt in scadere, apartamentele se scumpesc

Chiriile sunt in scadere, apartamentele se scumpesc

Chirile pentru locuintele din Bucuresti sunt intre 220 de euro si 630 de euro, in functie de nunarul de camere

In prag de toamna, chiriile in Bucuresti sunt in scadere, in vreme ce ofertele abunda in publicatii si online, valoarea acestora prabusindu-se la 40% din cea din perioada mai-iunie 2008. Pe de alta parte, dupa cinci ani de cadere, preturile apartamentelor au inceput sa creasca usor.

Chirile pentru locuintele din Bucuresti sunt intre 220 de euro si 630 de euro, in functie de nunarul de camere

Piata imobiliara bucuresteana a fost invadata de oferte de inchirieri, la preturi relativ accesibile, in speranta ca studentii, care se intorc la facultati, vor fi tentati sa inchirieze apartamente sau garsoniere. Un raport realizat de expertii de la AnunturiParticulari.ro – in care au fost utilizate valori din ofertele aparute in mai toate publicatiile de profil – releva o scadere a chiriilor.

Oferte tentante

In luna august 2013, chiriile medii solicitate de proprietari au fost mai mici decat in luna precedenta pentru toate categoriile de apartamente. Cea mai mare reducere din ultima luna, dar si din ultimul an, a fost aplicata de proprietarii apartamentelor cu 2 camere, care au cerut in luna august 2013 o chirie de 308 euro, cu 4% mai putin decat in iulie 2013 sau august 2012. Potrivit raportului, in august 2013, chiriasii puteau plati 222 de euro pentru o garsoniera, ceea ce reprezinta o ajustare de 1% fata de luna precedenta, si o reducere de 2% fata de aceeasi perioada din 2012. In ceea ce priveste chiria medie pentru un apartament cu 3 camere, in august 2013 aceasta a scazut cu 1% fata de luna precedenta, si a crescut cu 1% fata de aceeasi perioada din 2012. In ultima luna, proprietarii au solicitat chirii pentru apartamentele cu 4 camere cu 0,15% mai mici decat in iulie 2013, pretul mediu fiind de 630 de euro/luna.

Perspective pesimiste

Conform expertilor de la AnunturiParticulari.ro, toamna acestui an nu va fi una prea profitabila pentru proprietari, avand in vedere ca piata este invadata de oferte, iar preturile sunt mai mici decat in luna august din 2012 sau din 2011. Daca in anii anteriori venirea studentilor mai ridica nivelul chiriilor, in 2013 acest fenomen nu mai influenteaza preturile. Spre comparatie, in perioada mai-iunie 2008, de exemplu, chiria pentru o garsoniera era de aproape 400 de euro/luna, la doua camere se cereau peste 580 de euro/luna, la trei camere, aproape 900 de euro/luna, iar pentru patru camere – 1.380 de euro, in medie, pe luna.

Preturile locuintelor, in crestere

Spre deosebire de chirii, preturile apartamentelor, care s-au tot prabusit din 2008, au intrat pe o curba ascendenta, iar analistii imobiliari sustin ca tendinta se va mentine in perioada urmatoare. Pretul mediu al unei garsoniere a crescut cu 4% in ultima luna, atingand valoarea de aproximativ 33.800 de euro, fata de luna iulie 2013, cand suma solicitata de proprietari era de 32.613 de euro. Fata de 52.870 de euro  in iulie, un apartament cu 2 camere a ajuns, in august, la 52.960 de euro, in crestere cu  0,17%. La apartamentele cu 3 camere, preturile medii au crescut cu 1% in ultima luna, ajungand la o valoare de 71.122 de euro, fata de 70.355 de euro in iulie. Doar apartamentele cu patru camere s-au ieftinit, cu 4% fata de iulie, ajungand la un pret mediu de 89.400 de euro.

author avatar
Arpad Dobre
362 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger