AcasăNewsChina si Japonia, manipulatorii finantelor mondiale

China si Japonia, manipulatorii finantelor mondiale

Romanii cu credite in valuta se sperie de fiecare data cand se devalorizeaza leul, dar marile state ale lumii isi depreciaza voit monedele, pentru a avea economii competitive.

Dolarul din Hong Kong a fost depreciat de autoritati pentru ca exportatorii sa obtina profituri mari la marfurile vandute in SUA

Regiunea administrativa speciala a Chinei, Hong Kong, face tot ce poate ca sa-si mentina dolarul sau (HKD) cat mai slab fata de dolarul SUA (USD). Saptamana  trecuta, Autoritatea Monetara din Hong Kong a aruncat pe piata peste 600 de milioane de dolari chinezesti, pe care i-a tranzactionat in mai putin de o ora (o masura similara in Romania ar bloca piata monetara, iar leul s-ar prabusi la 6 lei/euro, dar sa nu anticipam…), reusind sa scada valoarea monedei sale de la  7,75 HKD/1 USD la 7,73 HKD/1 USD.

Devalorizare = economie puternica

Demersul Autoritatii din Hong Kong este lesne de inteles, fiind aplicat de mai toate marile puteri ale lumii: o moneda nationala slaba mentine si creste puterea economiei tarii respective in comertul cu alte state. Un alt exemplu este al „tarii-mama”, China, care isi mentine renminbi-ul (moneda sa nationala) devalorizat fata de valutele statelor puternic industrializate, pentru a scoate mai multi bani din exporturi. Japonia a recurs , la randul sau, in 2010, la o puternica depreciere a yenului, pentru ca exportatorii sai sa faca profituri mari si sa aduca valuta (in special dolari SUA si euro) in tara. Elvetia a anuntat recent ca nu va mai putea tine francul elvetian la nivelul actual si are in vedere o scadere a valorii monedei sale. Aceeasi masura ar putea fi aplicata si in UE, ca o solutie pentru redresarea economica a statelor din zona euro. In Romania, o devalorizare a leului nu e o veste buna pentru cei cu credite in valuta, fie ei si exportatori, deoarece majoreaza  ratele platite in lei.

author avatar
Arpad Dobre
554 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger