AcasăNewsChina scoate artileria in fata lui Trump

China scoate artileria in fata lui Trump

Donald Trump si Xi Jinping vor taxa reciproc marfuri de 100 de miliarde de dolari

Beijingul a replicat ieri in conflictul comercial cu Washington anuntand taxe vamale pe importurile americane in valoare de 50 de miliarde de dolari.

<a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagdonald trump title=Donald Trump data wpil keyword link=linked>Donald Trump<a> si Xi Jinping vor taxa reciproc marfuri de 100 de miliarde de dolari

Anuntul se refera la impunerea unei taxe de 25% pe diferite marfuri si produse americane precum avioanele, autoturismele, soia si alte bunuri importate din SUA, o masura de retorsiune dupa ce Washington a anuntat noi taxe vamale pe importurile chinezesti. Ministerul chinez al Comertului a listat 106 familii de produse care vor fi vizate de aceste taxe, precizand ca data aplicarii lor va fi anuntata ulterior. Aceste noi masuri marcheaza o noua escalada spre un razboi comercial intre China si SUA. Adunata, suma combinata a produselor acoperite de cele doua tari atinge acum 100 de miliarde de dolari, sau aproximativ 17% din cele 580 de miliarde de comert bilateral inregistrate in 2017. Washington a publicat marti o lista a importurilor chinezesti, de o valoare de 50 de miliarde de dolari, pe care administratia Trump prevede sa le supuna la noi taxe, ca masura contra ”transferului fortat de tehnologie americana si de proprietate intelectuala” de care SUA acuza China. Washingtonul este ingrijorat in special de sistemul de joint-venture impus de Beijing companiilor americane: in schimbul accesului pe piata chineza, aceste firme sunt fortate sa impartaseasca o parte din know-how-ul lor tehnologic cu partenerii locali.

Soia inainte de toate…

”SUA au violat obligatiile lor internationale si au pus China intr-o situatie delicata”, a explicat ministerul chinez al Comertului. Taxele chineze vizeaza automobile, din care mai multe tipuri de 4×4, produse chimice, whisky, tigari, avioane (avand greutate de mai putin de 45 de tone, ceea ce exclude producatorul american Boeing) dar si soia.In privinta soiei, miza este mare: anul trecut, China a cumparat soia americana in valoare de 14 miliarde de dolari. Soia este, ca volum, primul produs cumparat de aceasta tara asiatica de la americani iar China asigura o treime din exporturile americane de soia.Pe lista Washingtonului figureaza 1300 de produse chinezesti din diferite sectoare: aeronautica, tehnologia informatiilor, comunicatii, robotica, masini industriale. Lista este insa provizorie si va fi examinata 30 de zile inainte de a fi publicata o lista definitiva.

author avatar
Tudor Borcea
239 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger