AcasăNewsChina insista pentru prevenirea oricarui atac asupra Iranului

China insista pentru prevenirea oricarui atac asupra Iranului

Un diplomat chinez de rang inalt i-a cerut vineri comunitatii internationale sa dea dovada de retinere si prudenta in problema iraniana, avertizand ca orice atac asupra Iranului s-ar extinde in regiune si ar submina eforturile de relansare economica la nivel global.

Iranul este intr-o continua disputa cu Occidentul in problema controversatului sau program nuclear si isi sustine constant dreptul de a beneficia de tehnologie atomica la varf pentru scopuri pasnice. China, a carei economie in continua dezvoltare este conditionata de importurile de energie din Iran, insista pentru identificarea unei solutii negociate si se opune constant oricarei folosire a fortei sau a sanctiunilor unilaterale impotriva Teheranului.

Chen Xiaodong, care conduce departamentul Asia de Vest-Africa de Nord in Ministerul de Externe de la Beijing, a estimat vineri ca „folosirea fortei impotriva Iranului va declansa o riposta sigura din partea acestuia, care ar putea genera chiar o confruntara militara de amploare, va afecta situatia regionala deja tensionata, va ameninta securitatea in Stramtoarea Ormuz si in alte canale strategice, va genera o explozie a pretului mondial al petrolului si va submina relansarea economica” la nivel mondial.

La acestea se adauga suferintele pe care orice conflict militar le provoaca populatiei si societatii civile, a continuat diplomatul chinez, intr-o inregistrare postata pe site-ul Ziarului Poporului, organ de presa al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez.

Acest avertisment intervine in contextul amplificarii speculatiilor legate de un posibil atac israelian asupra instalatiilor nucleare iraniene, pe care Israelul le considera o amenintare directa la adresa sa.

In cursul unei recente vizite la Beijing, ministrul de externe israelian Avigdor Lieberman a evocat un posibil atac preventiv asupra Iranului, in pofida apelurilor constante ale Chinei privind parcursul diplomatic. „Comunitatea internationala are sarcina de a se abtine de la razboi”, a insistat Chen Xiaodong cerand reluarea imediata a dialogului la nivel international privind problema nucleara iraniana.

Cea mai recenta runda de negocieri intre Teheran si asa-numitul G5+1 /grupul celor sase mari puteri: China, Franta, Marea Britanie, Rusia, SUA plus Germania/ s-a desfasurat fara rezultate notabile in ianuarie 2011, la Istanbul.

Impotriva Teheranului au fost emise mai multe rezolutii internationale, unele cu forta coercitiva, din cauza refuzului sau sistematic de a pune capat unor activitati nucleare sensibile.

author avatar
Ciprian Purice
128 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger