AcasăNewsChina ii arata Canadei glontul

China ii arata Canadei glontul

Canadianul Robert Lloyd Schellenberg ascultand sentinta cu pedeapsa capitala la tribunalul din Dalian

Ministerul chinez de Externe a denuntat , ieri, cu fermitate ”declaratiile iresponsabile” ale premierului canadian Justin Trudeau, dupa condamnarea la moarte a unui canadian pentru trafic de droguri.

 

Canadianul Robert Lloyd Schellenberg ascultand sentinta cu pedeapsa capitala la tribunalul din Dalian

Robert Lloyd Schellenberg ( 36 de ani) a fost condamnat, luni, la pedeapsa capitala de catre un tribunal chinez, dupa ce o pedeapsa anterioara a fost considerata prea clementa de catre justitia chineza. ”Este foarte ingrijorator, China a inceput sa utilizeze arbitrar pedeapsa cu moartea, mai ales in privinta unui canadian”, a declarat Trudeau dupa condamnarea lui Schellenberg. ”Cerem partii canadiene sa respecte statul de drept, sa respecte suveranitatea judiciara a Chinei, sa-si indrepte greselile si sa inceteze sa faca declaratii iresponsabile”, a reactionat Hua Chunying, purtatoare de cuvant al ministerului chinez de Externe. Hua a denuntat si acuzatiile organizatiilor internationale pentru apararea omului care au afirmat ca Beijingul doreste, cu pedeapsa lui Schellenberg, sa puna presiune pe Canada pentru eliberarea directoarei financiare a gigantului telecom Huawei, Meng Wanzhou, arestata luna trecuta de canadieni, la cererea SUA. In replica, China a arestat doi canadieni: un fost diplomat, Michael Kovrig, si un consultant, Michael Spavor, acuzati ca au amenintat ”securitatea nationala” a statului chinez.  Relatiile diplomatice sino-canadiene s-au tensionat dupa arestarea lui Meng Wanzhou.

Influenta partidului asupra judecatorilor

Guvernul canadian le-a precizat cetatenilor sai sa fie ”foarte prudenti” daca calatoresc in China” in fata ”riscului aplicarii arbitrara a legilor locale”. ”Canada ar trebui sa le reaminteasca cetatenilor sai sa nu faca trafic de droguri in China”, a declarat Hua Chunying. Robert Lloyd Schellenberg a fost condamnat in 2018 la 15 ani de inchisoare, un verdict judecat prea ”indulgent” de catre Inalta Curte din Provincia Liaoning. La tribunalul din Dalian unde i s-a citit canadianului sentinta de condamnare la moarte, au asistat si  diplomati canadieni. Schellenberg are posibilitatea sa faca apel. Luni, el a declarat ca nu este traficant de droguri si a venit in China ca turist, fiind implicat fara voia sa de catre un interpret turistic, un chinez pe nume Xu Qing, intr-o retea internationala de trafic de droguri condusa, potrivit lui, de Khamla Wong, un canadian arestat in 2016 in Thailanda suspectat de trafic de droguri. Procurorii chinezi l-au acuzat pe Schellenberg ca a facut parte dintr-o retea care prevedea sa trimita 222 kg de metamfetamina in Australia. Amnesty International a denuntat ”graba” tribunalului chinez in acest caz punand in discutie independenta judecatorilor in fata Partidului Comunist Chinez. ”In mod evident, China vrea sa trimita un mesaj de fermitate Canadei”, estimeaza Amnesty International. Ottawa a declarat ca urmareste ”indeaproape” cazul iar Beijing a negat orice presiune asupra justitiei cerand ca partea canadiana sa nu ”politizeze chestiunile judiciare”. Mai multi cetateni straini au fost condamnati si executati in China pentru trafic de droguri.

author avatar
Tudor Borcea
228 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger