AcasăNewsChina da ora exacta in lume. Cateva lectii pentru Romania

China da ora exacta in lume. Cateva lectii pentru Romania

Xi Jinping, un presedinte care obtine tot ce vrea. In schimb, Romania e sub imperiul Somniferului de la Cotroceni

Degeaba am avut, de-a lungul istoriei, personalitati cu adevarat marcante in diplomatie, oratori ce au pus bazele Natiunilor Unite, daca in prezent ne legitimam cu un somnifer veleitar. Trebuie sa recunoastem ca evenimentele derulate azi in lume sunt lectii dure pentru Romania, care poate invata multe din politica externa, doar ca nu prea are cu cine sa o faca! Sa luam exemplul Chinei – a tesut un paienjenis de relatii si interese comune, iar acum este una dintre superputerile globului. Da, Xi Jinping are forta sa impinga lucrurile in directia dorita, isi poate impune (uneori, cu forta) punctul de vedere la orice masa, dar se face voia sa si fiindca stapaneste perfect arta diplomatiei, a retoricii, jongleaza cu evenimentele in beneficiul tarii, intuieste oportunitatile si nu se fereste sa le foloseasca! Azi, China da ora exacta! Iar cand ceasul Beijingului anunta inceputul unui summit intenational la care participa mari lideri ai planetei, Klaus Iohannis se intoarce pe partea cealalta a divanului de la Palatul Cotroceni si, dintr-o flatulatie cu parfum literar, il alunga din camera pe consilierul venit sa-l anunte ca-i dimineata. In emisfera sudica.

Xi Jinping un presedinte care obtine tot ce vrea In schimb Romania e sub imperiul Somniferului de la Cotroceni

Cel putin pe continentul asiatic, acolo unde pana si americanii recunosc asta, China domina la absolut toate capitolele. Gary Roughead este un fost amiral in armata SUA, care pana in 2011 a condus operatiunile navale din Asia-Pacific. La opt ani de la retragere, el spune ca „azi, Statele Unite ar pierde un razboi cu China, acolo, in Asia”. Pe ce se bazeaza el? Pe cresterea militara a Armatei Populare de Eliberare, cea mai numeroasa forta de acest gen a planetei. Intr-un ritm rapid, presedintele Xi Jinping a reusit sa elimine decalajele fata de celelalte armate, ba chiar in unele domenii vitale le-a si depasit. Reuters scrie ca „Imparatul” a adoptat dictonul lui Mao – „Oricine are o armata, detine putere” -, l-a dus la un alt nivel, iar acum este foarte aproape de a stapani, din punct de vedere militar, cel mai intins continent de pe glob. Cum a reusit asta? Printr-o serie de masuri care au transformat radical APE: mai intai, a „chiuretat” Armata, executand peste 100 de generali pentru acuze de inalta tradare, apoi a subordonat-o total, iar ofiterii loiali plasati la conducere au urmat cu fidelitate planul de modernizare a fortelor militare.

In 2014, la un summit regional, Xi Jinping declara: „Oamenii din Asia trebuie sa conduca afacerile din Asia, oamenii din Asia trebuie sa rezolve problemele din Asia, oamenii din Asia trebuie sa asigure securitatea in Asia”. O fraza cu greutate, finalul ei era adresat direct americanilor, „stapani” peste tari ca Filipine, Japonia, Taiwan, Coreea de Sud sau Australia. In prezent, China este pregatita sa-i ia Americii, cu japca, pozitia dominanta din Pacific.

Raspunsul SUA: arme mai multe si sanctiuni economice

Inainte sa fie numit in fruntea Comandamentului Indo-Pacific al SUA, amiralul Philip Davidson declara in fata unui comitet al Congresului american: „In prezent, China este capabila sa controleze Marea Chinei de Sud in toate scenariile, chiar si fara fara razboi”.

Nu se stie cum va sfarsi campania lui Trump de discreditare a Chinei

Teama de a nu pierde tot mai mult teren pe campul strategic al geopoliticii i-a determinat pe americani sa suplimenteze cheltuielile pentru aparare – marina militara va fi modernizata, noi arme se vor dezvolta in regim de urgenta (in special rachete conventionale, cu raza lunga de actiune). Pe de alta parte, administratia Trump lucreaza si in plan diplomatic, ducand o ampla campanie de discretitare a Chinei, prin care se urmareste limitarea la nivel mondial a accesului companiilor de telecomunicatii Huawei si ZTE Corp pe piata IT. Mai mult, Donald Trump a declarat deja razboi economic, impunand suprataxe la importurile din China.

Drumul Matasii si planul „Made in China 2025”

Economic, comercial, diplomatic si militar, avem lectii gratuite, seminarii deschise de politica externa. Asta, pentru cine-i interesat sa invete. Din pacate, Romania se iohanneste pe ea, izmenindu-se in mize marunte si orgolii locale. Nu are ea timp de razboaiele altora, aici, pe Dambovita, joaca de-a „paraciosii si tradatorii” e mai interesanta.

Sa revenim la China. Programul „Drumul Matasii” prevede formarea unei retele globale de comert si infrastructura (proiect faraonic, prin care se vor reface rutele comerciale intre statele din Asia, Africa si Europa), cu Beijingul in centrul ei. Planul „Made in China 2025” va consuma sute de miliarde de euro, dar transformarea tarii intr-un gigant al tehnologiei IT merita orice efort financiar. Iar Partidul Comunist Chinez stie asta, de aceea nu sovaie cand vine vorba sa actioneze. Intre 25 si 27 aprilie, la Beijing se tine al doilea Forum al Noului Drum al Matasii, cu delegati din 150 de tari, plus organizatii internationale (secretarul general ONU, Antonio Guterres, directorul FMI, Christine Lagarde etc). Dintre sefii de state sau prim-ministrii care se vor afla la Beijing nu lipsesc cei ai Italiei, Portugaliei, Greciei, Rusiei, Austriei, Elvetiei, Ungariei, Cehiei, Serbiei, din Filipine, Singapore, Kenya, Pakistan si Egipt, din Mongolia, Vietnam sau Thailanda. SUA, Canada, Marea Britanie, Germania si Franta au ales sa-si trimita „reprezentanti de inalt nivel”, care au misiunea sa observe ce se pune la cale in China.

Marea Britanie tradeaza: pune echipamente Huawei in reteaua 5G!

Degeaba a incercat America sa stopeze intrarea gigantului Huawei pe piata europeana a tehnologiei 5G. Marea Britanie este a doua forta nucleara din NATO si principalul partener de pe continent al SUA, dar asta n-a fost un impediment cand si-a dat acordul pentru ca reteaua 5G nationala sa se dezvolte cu echipamente Huawei!

Decizia a fost luata de Consiliul National de Securitate al Regatului Unit si pe documentul oficial apare semnatura premierului Theresa May. Imediat au aparut criticile unor politicieni, care avertizeaza ca furia SUA se va dezlantui asupra Marii Britanii. Englezii se tem ca tehnologia Huawei prezinta un risc major in fata spionajului chinez. Observam, insa, ca este pentru prima data cand Londra intoarce spatele Washingtonului si refuza sa execute un ordin direct pe care il da „Unchiul Sam”. In ritmul asta, hegemonia americana se va transforma in curand in hemoragie.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.742 afisari

2 COMENTARII

  1. Ficusu pus in fruntea Romaniei de partenerii nostrii germani cu japca,face ce stie saboteaza interesele tarii ,adica ..tradeaza tarisoara noastra.Pina nu vor reusii cei ce au guevrenarea si majoritatea in parlament sa impiedice fraudarea alegerilor prezidentiale-asa vom avea mereu! Numai presedinti cozi de topor! Tzapu,kioru, si acu sassu.

  2. 1. Nicholas , esti nepotul lui Zedong ? Ce sugerezi , sa aruncam la gunoi tratatele incheiate cu U.E si NATO si sa crestem viermi de matase ? Pana la Drumul Matasii , chinezii sunt ocupatii cu drumuri prin Siberia , au populat-o si sunt majoritari . 2. @ Blenoragie : Eunucule blenoragic , nu mai te afunda cu mecla intre hulubele Natashei , te-ai capatuit pe cale orala de gonococ si infectezi site-ul in loc sa-ti iei doza de canamicina . ”Tarisoara noastra ” , Transnistria , trebuie sa puna gheara pe tine si sa te interneze de urgenta la dilibau , cum scapi de gonococ sa vezi ce partituri si menuete interpretezi la flaute zbarlite cu gusa , ce executii de matanii evlavioase cu fruntea la buricul glumetilor veterani oracaind si behaind in pozitia capra . Vezi tu ce cozi zbarlite de topor primesti si ce se bucura botoxul si hemoroizii de masaj erotic divin ….hihihihihi …!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger