AcasăNewsChina ameninta SUA in privinta Insulelor Diaoyu

China ameninta SUA in privinta Insulelor Diaoyu

China a trimis avioane de lupta J-10 deasupra insulelor despre care Hillary Clinton a declarat ca sunt ale Japoniei

China a reactionat dur la declaratia de sprijin pentru Japonia a secretarului american de Stat, Hillary Clinton, in legatura cu disputa pentru insulele Senkaku/ Diaoyu, din Marea Chinei de Est.

China a trimis avioane de lupta J-10 deasupra insulelor despre care Hillary Clinton a declarat ca sunt ale Japoniei

Dupa o intalnire cu ministrul japonez de Externe, Fumio Kishida, Hillary Clinton a sublinat pozitia SUA, anume ca insulele in disputa sunt ale Japoniei.

Nimeni nu poate lua insulele de la China

Hillary Clinton

Ministrul chinez de Externe, Hong Lei, a catalogat declaratia lui Hillary ca „o distorsiune a faptelor”. „Comentariul SUA nu tine seama de faptele reale si confunda binele cu raul”, a subliniat Lei. „China este extrem de dezamagita. Cerem Statelor Unite sa adopte o pozitie responsabila in privinta Insulelor Diaoyu (Senkaku), sa fie precauta in exprimari si sa faca pasi concreti pentru stabilitatea in regiune, in baza relatiilor sino-americane existente si ca sa castige increderea poporului chinez”. Lei a precizat ca nimeni nu poate schimba faptul ca insulele apartin Chinei, dar Beijingul este interesat sa rezolve pe calea dialogului aceasta problema.

Japonezii flutura tratatul de securitate cu SUA

Ministrul japonez al Securitatii Interne, Yoshihide Suga, a reactionat imediat, considerand „extrem de regretabile” comentariile lui Hong Lei si a tinut sa precizeze ca Hillary Clinton voia doar sa scoata in evidenta puternicul angajament privind securitatea dintre Japonia si SUA. Iar mai tarziu, ministrul japonez al Apararii, Itsunori Onodera, a anuntat ca va face uz de focuri de avertisment si va lua masuri suplimentare impotriva violarii spatiului sau aerian, aluzie la recentul incident in care au fost implicate avioane de lupta japoneze F-15, si chineze J-10, care s-au hartuit pe deasupra insulelor disputate.

author avatar
Adina Mutar
343 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger