AcasăNewsChe Guevara, comemorat in Cuba

Che Guevara, comemorat in Cuba

O aplicatie mobila denumita ”Siempre Che”, consacrata mausoleului din Santa Clara, a fost prezentata cu ocazia comemorarilor din Cuba.

Autoritatile cubaneze au onorat, ieri, la Santa Clara, figura legendarului guerillero argentinian Ernesto Guevara, ucis acum 50 de ani in Bolivia.

O aplicatie mobila denumita Siempre Che consacrata mausoleului din Santa Clara a fost prezentata cu ocazia comemorarilor din Cuba

Ceremoniile, pentru prima fara Fidel Castro, au fost prezidate de Raul Castro, in acest oras aflat la 300 km est de Havana, unde sunt inmormantate ramasitele pamantesti ale Comandantului Revolutiei. Alt semn care marcheaza o schimbare de epoca, noteaza Afp,  este si faptul ca aceasta comemorare survine intr-un moment in care ultimele trupe de gherila de stanga de pe continent, in Columbia, isi depun armele (FARC) sau negociaza pacea (ELN, miscare de gherila creata in 1964 si inspirata chiar de ”Che”).

Cea mai cunoscuta fotografie a lui Che realizata in 1960 de Alberto Korda

Guevara a fost executat de un soldat bolivian in 9 octombrie 1967 dar in Cuba, ziua ”eroicului luptator de gherila” este celebrata in 8 octombrie, ziua cand a fost capturat intr-un satuc din Anzi. Astazi vor fi organizate ceremonii si in Bolivia, in prezenta copiilor lui ”Che” si a presedintelui Evo Morales care a acuzat CIA ca l-a ”persecutat, torturat si asasinat” pe Guevara in timpul celor 11 luni de gherila in Bolivia. Cadavrul lui Guevara aruncat intr-o groapa din Bolivia, a fost descoperit si identificat in urma cu 20 ani, dupa care a fost returnat cu mare fast in Cuba pentru un omagiu funerar national. Incepand cu1997, peste 4,7 milioane de persoane au vizitat mausoleul subteran al lui ”Che”, deasupra caruia se afla o impozanta statuie de bronz, la Santa Clara, care il considera ca un fiu adoptiv dupa ce a obtinut, in decembrie 1958, o victorie decisiva impotriva trupelor dictatorului Fulgencio Batista (1952-1958).

author avatar
Tudor Borcea
145 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger