AcasăNewsCertificatul energetic, obligatoriu la vanzarea locuintelor

Certificatul energetic, obligatoriu la vanzarea locuintelor

Noile constructii nu vor putea fi receptionate fara certificat energetic

Construirea, vanzarea sau inchirierea locuintelor se va putea face din iulie doar cu certificat energetic. Lipsa acestui document va anula de drept orice act de proprietate sau contract de inchiriere.

Noile constructii nu vor putea fi receptionate fara certificat energetic

Proprietarii vor fi obligati din 18 iulie 2013 sa prezinte un certificat de performanta energetica la vanzarea sau inchirierea unei locuinte. Masura aceasta, precum si alte obligatii ale proprietarilor de locuinte sunt cuprinse in Legea  159/2013 pentru modificarea si completarea Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, publicata recent in Monitorul Oficial. Potrivit preecizarilor AvocatNet, certificatul se elibereaza pentru mai multe tipuri de cladiri printre care:

–         locuinte unifamiliale,

–         blocuri de locuinte,

–         birouri,

–         cladiri de invatamant,

–         spitale;

–         hoteluri si restaurante,

–         sali de sport,

–         cladiri pentru servicii de comert etc.

Certificatul energetic nu este obligatoriu pentru biserici, cladiri-monumente istorice sau cladiri independente cu o suprafata utila mai mica de 50 de metri patrati.

Auditare si utilitate

Documentul de certificare energetica se elibereaza de catre auditorul energetic pentru cladiri, la solicitarea investitorului, proprietarului sau administratorului cladirii sau unitatii de cladire si este valabil zece ani de la data eliberarii. Conform legii, certificatul va cuprinde valori calculate cu privire la consumurile de energie si emisiile de CO2, care permit proprietarului sa compare si sa evalueze performanta energetica a cladirii sau unitatii de cladire. Lista privind auditorii energetici poate fi accesata pe http://www.mdrt.ro/userfiles/atestari/auditori/auditori.pdf.

Conditii  impuse proprietarilor

Vechea lege stabilea ca, dupa obtinerea certificatului, proprietarul locuintei il putea pune la dispozitia potentialului cumparator. Conform noii legi, proprietarul este obligat sa puna la dispozitia cumparatorului sau chiriasului, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificat, astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii sau unitatii de cladire pe care urmeaza sa o cumpere sau sa o inchirieze, dupa caz. Aceeasi obligatie este necesara si la receptionarea unei constructii noi. Daca aceasta conditie nu este indeplinita, contractele de vanzare, inchiriere sau de receptie a locuintelor noi sau a celor renovate din temelie sunt lovite de nulitate.

author avatar
Arpad Dobre
749 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger