AcasăNewsCentrele Maicii Teresa, acuzate de trafic de copii

Centrele Maicii Teresa, acuzate de trafic de copii

Asociatia fondata de maica Teresa are 5000 de membri si este prezenta in 130 de tari. Mai ales in India, unde adoptia ilegala este un comert infloritor

Autoritatile din India vor controla toate caminele gestionate de congregatia catolica ”Maica Teresa”, dupa acestarea unei calugarite care a rapit si apoi a vandut patru bebelusi.

Asociatia fondata de maica Teresa are 5000 de membri si este prezenta in 130 de tari Mai ales in India unde adoptia ilegala este un comert infloritor

Centrele Misionarilor Caritatii trebuie sa fie ”inspectate imediat” a ordonat ministrul indian pentru femei si dezvoltarea copilului, Maneka Gandhi, dupa ce, de la inceputul acestei luni, congregatia catolica fondata de maica Teresa in 1950 este suspectata de trafic de copii.Scandalul a explodat saptamana trecuta in Ranchi, capitala statului Jharkand. In caminul Nirmal Hriday (care gazduieste femei insarcinate singure si mame in pericol), un copil a disparut. O calugarita, sora Konsalia Balsa este sub ancheta dupa ce a  cerut 1500 de euro unui cuplu din Uttar Pradesh in schimbul copilului in varsta de doua luni. ”Un pret corect”, a estimat Konsalia Balsa. Ziarul Times of India relateaza ca sora Balsa a recunoscut ca a rapit si a vindut trei copii,cu sume cuprinse intre 550 si 1500 de euro. Un al patrulea copil ar fi fost dat ”gratuit”. Trei din cei patru copii au fost recuperati iar calugarita a fost plasata in arest”, a informat seful politiei din Ranchi.

90.000 de copii dispar anual

Aceasta cifra da dimensiunea uluitoare a traficului cu copii din India. Rapiri au loc pe strazi, in spitale, gari si deseori trec neobservate intr-o tara unde numarul copiilor orfani este estimat la 30 de milioane. Lung si complicat, sistemul de adoptie nu inlocuieste o piata subterana lucrativa, in ciuda unei liste de 15.000 de parinti (2016) care doresc sa adopte un copil. La inceputul anului, Curtea Suprema din India a ordonat inregistrarea tuturor caminelor pentru copii si controlul orfelinatelor prin sistemul central de adoptie. Misionarii Caritatii au declarat ca sunt ”socati” de cazul din Ranchi si ca ”vor colabora cu autoritatile”. Dar, intr-o tara unde doar 2% din populatie este crestina, scandalul a luat turnura politica fiind denuntata o operatiune ”anticatolica” la ordinul guvernului nationalist hindus. Episcopul indian Theodore Mascarenhas a afirmat ca marturisirile sorei Konsalia au fost facute ”sub presiuni si amenintari” si ca politia trateaza congregatia ca pe o ”banda de criminali”. Cu 5000 de membri, organizatia fondata de maica Teresa (Anjezë Gonxhe Bojaxhiu, nascuta in Albania si canonizata de biserica catolica in 2016) este implantata in peste 130 de tari. Insasi maica Teresa este o personalitate controversata, adorata de unii dar criticata de altii pentru ”fanatism religios”, punandu-se multe intrebari despre fondurile uriase pe care le-a adunat in timp ce asa zisele camine de ingrijire ale celor napastuiti si bolnavi din India erau doar niste spatii unde oamenii mureau fara nici o ingrijire.

author avatar
Tudor Borcea
556 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger