AcasăNewsCele doua Corei se impaca de dragul Olimpiadei

Cele doua Corei se impaca de dragul Olimpiadei

Ministrul sud-coreean al Unificarii, Cho Myung-Gyun (stanga) dand mana cu seful delegatiei nord-coreena, Ri Son-Gwon, la Panmunjom, in Zona Demilitaritata.

O intalnire exceptionala intre reprezentantii celor doua tari a avut loc ieri in localitatea frontaliera Panmunjom (in zona demilitarizata), in ciuda puternicelor tensiuni provocate de ambitiile nucleare ale Phenianului. Coreea de Nord a propus trimiterea de sportivi la Jocurile Olimpice de Iarna de la Pyeongchang (Coreea de Sud) si o delegatie de rang inalt.

Ministrul sud coreean al Unificarii Cho Myung Gyun stanga dand mana cu seful delegatiei nord coreena Ri Son Gwon la Panmunjom in Zona Demilitaritata

De partea sa, Seul a profitat de aceasta intalnire pentru a cere organizarea, in paralel cu JO, o reuniune a familiilor separate de razboiul coreean (1950-1953) una din cele mai dureroase mosteniri ale acestui conflict. Intrevederea, condusa de ministrul sud-coreean al Unificarii, Cho Myoung-Gyon, si seful delegatiei nordului, Ri Son-Gwon, a avut loc in Casa Pacii, in zona frontaliera. In afara de atletii sai si delegatia de nivel inalt, Phenian a propus trimiterea la JO de la Pyeonchang (februarie) si a unui grup de suporteri, artisti, majorete si o echipa de demonstratie de arte martiale (taekwondo). Presa sud-coreeana a lasat sa se inteleaga ca din delegatia nord-coreeana va face parte si sora lui Kim Jong-Un, Yo-Jong, aflata la varful structurii de conducere a Partidului Muncitorilor. ”Sa oferim poporului un pretios cadou in noul an. Se spune ca o calatorie in doi dureaza mai mult decat un voiaj solitar”, a lansat Ri Son-Gwon. ”Poporul doreste cu ardoare sa vada Nordul si Sudul pe drumul catre pace si reconciliere”, a raspuns Cho Myoung-Gyon. O discutie salutata de Moscova si de SUA ,  care contrasteaza puternic cu retorica din ultima perioada a Phenianului si cu insultele si amenintarile belicoase angajate intre liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, si presedintele SUA, Donald Trump.

După doi ani de<br >îngheț emisarii<br >Sudului au început<br >negocierile cu<br >Nordul comunist

Seul s-a ambitionat sa prezinte JO drept ”Olimpiada pacii” dar pentru ca expresia sa capete sens, participarea Nordului este esentiala. Ramane de stabilit daca reprezentantii celor doua tari vor defila in comun la ceremoniile de deschidere si inchidere a JO. Dar si dimensiunea delegatiei nord-coreene, inclusiv gazduirea sa care va fi finantata de Seul.

Restabilirea liniei telefonice militare

Pe de alta parte, cele doua Corei au acceptat si restabilirea legaturii telefonice militare, anunt care intervine la cateva zile dupa punerea in functiune a unei linii telefonice civile. Nordul a notificat Seulul privind redeschiderea liniei telefonice de pe coasta de vest in cursul zilei de astazi, a indicat ministrul adjunct sud-coreean pentru Unificare, Chun Hae-Sung. In 2016, Coreea de Nord a taiat un canal de comunicare frontalier si o linie telefonica militara, ca semn de protest fata de inchiderea de catre Seul a unui complex industrial comun. Linia de asistenta militara era folosita pentru a informa Nordul privind intrarea si iesirea sud-coreenilor la complexul industrial Kaesong, situat  la nord de granita dintre cele doua Corei.

author avatar
Tudor Borcea
106 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger