AcasăNewsCel putin 95 de morti in cel mai sangeros atentat din istoria...

Cel putin 95 de morti in cel mai sangeros atentat din istoria Turciei

Dupa atentatul sangeros din Ankara, autoritatile turce au multiplicat actiunile antijihadiste

Autoritatile turcesti au inceput, ieri, inmormantarea victimelor dublului atentat comis in apropierea garii centrale din Ankara, soldat cu 95 de morti si 246 de raniti, potrivit unui bilant oficial provizoriu. Mii de oameni au manifestat ieri la Ankara cerand demisia Guvernului si numindu-l pe presedintele Recep Erdogan ”criminal”.

Serviciile de informatii estimeaza ca ISIS s-ar afla la originea crimelor

Sambata, la ora locala 10.04, doua violente explozii au zguduit zona din jurul garii centrale din Ankara, unde mii de persoane venite din toata tara, la chemarea mai multor sindicate, ONG-uri si partide de stanga menifestau impotriva reluarii conflictului intre Ankara si rebelii kurzi. Exploziile au transformat locul intr-un macel. Potrivit unui comunicat al premierului Ahmet Davutoglu, 95 de persoane au fost ucise si 246 au fost ranite. Partidul democratic al poporului, o formatie prokurda, a transmis un bilant de 128 de morti, informeaza AFP. ”Ar putea fi un 11 Septembrie turcesc”, a estimat Soner Cagaptay, director de programe de cercetare asupra Turciei de la Washington Institute for Near Est Policy, pentru Washington Post. Presedintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan a denuntat ”un atac de ura impotriva unitatii si a pacii din tara noastra”, in timp ce premierul a afirmat ca detine ”dovezi solide” ca atentatul a fost comis de doi kamikaze. In absenta, deocamdata, a unei revendicari, Davutoglu a aratat cu degetul asupra a trei miscari susceptibile de a fi la originea atentatului: Partidul muncitorilor din Kurdistan (PKK), Statul Islamic si Partidul  revolutionar de eliberare a poporului (DHKP-C). Pe de alta parte, responsabili din cadrul serviciilor de informatii turcesti au indicat faptul ca gruparea Statul Islamic s-ar afla la originea atentatului. Mii de persoane au manifestat, ieri, la Ankara pentru a aduce un omagiu victimelor strigand si sloganuri ostile presedintelui Turciei, numindu-l ”criminal” si cerand demisia guvernului, fiind inregistrate si incidente intre manifestanti si fortele de ordine. Guvernul a anuntat trei zile de doliu national iar armata noi raiduri impotriva militantilor PKK din Irak (nord)  si sud-estul Turciei.

Liderul ISIS, Abu  Bakr al-Bagdadi, lovit in Irak

Un convoi in care se afla liderul gruparii teroriste a fost lovit, ieri, de fortele aeriene irakiene, in provincia Anbar, in vestul tarii, informeaza Reuters. Convoiul a fost atacat in timp ce se indrepta catre Karbala pentru o intalnire cu mai multi comandanti ai ISIS. Nici o informatie cu privire la starea lui al-Bagdadi nu se cunoaste inca.

Cenzura pe Internet si pe retelele sociale

Consiliul superior al Audiovizualului turcesc (RTUK) a informat ca ”premierul a pus in practica o cenzura temporara a media cu privire la atentatul de la Ankara”. Potrivit unui purtator de cuvant al guvernului, este vorba de interdictia de a difuza orice imagini de la atentat, dar si imagini ”orbile si sangeroase” care ar crea ”un sentiment de panica”, amenintand cu ”cenzura completa” mass-media care nu va respecta aceste interdictii. In egala masura, internautii au raportat dificultati sau imposibilitatea de a accesa Facebook si Twitter. De altfel, din 2014, presedintele Recep Erdogan a dispus de mai multe ori blocarea temporara a Twitter, Facebook sau You Tube, de unde erau transmise mai multe acuzatii de coruptie vizand anturajul lui Erdogan.

MAE roman condamna atacurile teroriste

”Ministerul Afacerilor Externe condamna cu fermitate atacurile teroriste care au avut in apropierea garii centrale din Ankara, unde urma sa se desfasoare un miting autorizat, explozii care s-au soldat cu numeroase victime si persoane ranite”, se arata intr-un comunicat.          ”MAE transmite condoleante autoritatilor turce si poporului turc prieten, membrilor familiilor victimelor si intreaga sa compasiune persoanelor ranite. MAE isi exprima solidaritatea cu poporul turc in aceste momente  dramatice. Ministerul Afacerilor Externe afirma deplina sa sustinere pentru eforturile autoritatilor turce in vederea combaterii oricaror manifestari de tip terorist”.

author avatar
Tudor Borcea
288 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger