AcasăNewsCel mai singur politist din lume

Cel mai singur politist din lume

Stephen Pursell are nevoie de patru zile de condus pentru a-si traversa jurisdictia

Mai precis o zona de 240.000 km patrati, care i-ar putea descuraja si pe cei mai duri din politie. Nu si pe agentul Stephen Pursell care reprezinta legea intr-o imensa regiune arida din Australia.

Stephen Pursell are nevoie de patru zile de condus pentru a si traversa jurisdictia
Agentul spune ca lumea vine la comisariat doar pentru a schimba o vorba cu el

Pursell (53 de ani) tine fraiele unui modest comisariat din Birdsville, o localitate pierduta in centrul desertic al imensei  insule-continent. Intr-un peisaj dominat de rosu si portocaliu, care aminteste de suprafata Lunii, la marginea desertului Simpson, principalii tovarasi ai lui Pursell sunt praful, mustele, camilele salbatice, cainii si serpii otravitori. Modest, agentul recunoaste ca jurisdictia sa (de talia Marii Britanii) este ”destul de mare”: ii trebuie patru zile sa o traverseze cu masina. Dar spune ca isi iubeste  slujba: ”Cand a fost prezentat acest post, mi-am zis: ce loc emblematic al Australiei! Am candidat fara sa ezit”. S-a intamplat acum doi ani, cand a parasit apele de culoarea topazului de pe Sunshine Coast (la o distanta de 1600 km est) impreuna cu sotia sa, Sharon, pentru a trai intr-o vasta intindere de nisip si dune unde nu creste mai nimic.

Ochiuri pe capota masinii

In timpul zilei, temperaturile pot depasi 40 de grade iar vanturile provoaca furtuni de nisip care ascund soarele si transforma ziua in noapte. Anul trecut, un video in care aparea Stephen Pursell prajind oua pe capota masinii a facut senzatie pe Internet.Doar 100 de oameni traiesc in Birdsville. Exista un singur bar, care este si hotel. ”Criminalitatea nu este o problema”, recunoaste Pursell. Majoritatea misiunilor sunt interventii de prim ajutor, in special acordate soferilor care raman in pana sau care se rastoarna in peisaj. Stephen este insotit uneori in misiuni de o infirmiera, un paznic forestier aborigen, un mecanic: oameni din Birdsville care coopereaza cu politia. De doua ori pe an, viata se agita aici in timpul curselor de cai, care sunt cunoscute in toata Australia, si festivalului de muzica Big Red Bash. Cele doua evenimente atrag fiecare peste 6000 de turisti care calatoresc ore si zile, la volan sau cu mici avioane, pentru a ajunge la Birdsville.

Sustinut de comunitate

Fiecare misiune a lui Pursell este sinonima cu un maraton 4×4 pe dunele de nisip. Sau cu zborul cu elicopterul-care trebuie chemat in ajutor in prealabil. Deseori, elicopterele sunt greu de gasit sau indisponibile. Stephen isi aminteste de un motociclist ranit pe  dune care trebuia salvat dar nici un elicopter nu era de gasit. La un moment dat, un elicopter Chinook al armatei a aterizat la Birdsville, spre surpriza politistului. Pilotul dorea sa alimenteze iar Pursell a profitat de ocazie sa-l salveze pe motociclist. „Cand dormim in desert si ne uitam la stele, ele par atat de aproape incat credem ca le putem atinge”, spune poetic agentul. Avand in vedere numarul mic al locuitorilor, majoritatea apelurilor sunt facute de oameni cunoscuti lui Pursell. Surprinzator, politistul nu se plange de singuratate. Cand presa locala l-a prezentat ca pe cel mai solitar politist din Australia, agentul Pursell a avut surpriza sa vada cum oameni vin la comisariat doar pentru a-l intalni si a vorbi cu el. ”Oamenii veneau doar pentru a schimba o vorba si a glumi cu mine, de teama sa nu ma simt singur. Dar nu te simti niciodata singur aici. Este un orasel mic dar super”, a spus Pursell.

author avatar
Andrei Coman
405 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger