Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Cel mai scump tablou din istorie

Cel mai scump tablou din istorie

Autor:

Un tablou al lui Leonardo da Vinci a fost adjudecat miercuri, la o licitatie Christie’s din New York cu fabuloasa suma de 450,3 milioane de dolari, pulverizand recordul celei mai scumpe opere din lume.

 

tablou Cel mai scump tablou din istorie

”Salvator Mundi” a fost adjudecat cu 430,3 milioane de dolari

La finalul unei licitatii ce a durat 19 minute, ”Salvator Mundi”, ultimul tablou al pictorului renascentist aflat inca intr-o colectie privata, a depasit cu mult precedentul record mondial de pret, detinut de tabloul “Les Femmes d’Alger (version 0)”, de Pablo Picasso,  vandut cu 179,4 milioane de dolari la o licitatie organizata in 2015.

tablou mare Cel mai scump tablou din istorie

Daca ”Salvator Mundi” este in fruntea clasamentului celor mai scumpe tablouri din lume, iata cine ocupa urmatoarele cinci locuri:

La conferinta de presa ce a urmat, responsabilii Christie’s au refuzat sa ofere informatii despre identitatea cumparatorului si despre ceilalti participanti la licitatie. Casa de licitatii estimase valoarea acestui tablou (cu dimensiunile 65×45 cm) la 100 milioane de dolari. Tabloul a fost vandut cu doar 45 de lire sterline in 1958, cu mult timp inainte ca ea sa fie autentificata si atribuita lui Leonardo da Vinci, in 2005.

femei alger Cel mai scump tablou din istorie

2. Les Femmes d’Alger (version 0)”, de Pablo Picasso, vandut cu 179,4 milioane de dolari, in mai 2015, de casa Christie’s la New York.

Desi specialistii afirma ca este imposibil de stabilit cu certitudine, se pare ca “Salvator Mundi” a devenit cel mai scump tablou din istoria tuturor vanzarilor de arta, inclusiv in cadrul tranzactiilor private. Doua tablouri, unul pictat de Willem de Kooning si altul de Paul Gauguin, vandute in cadrul unor licitatii private in 2015 cu 300 de milioane de dolari fiecare erau considerate pana acum cele mai scumpe opere de arta din lume. ”Salvator Mundi” era, pana miercuri, proprietatea miliardarului rus Dmitri Rybolovlev, oligarh exilat si presesintele clubului de fotbal AS Monaco.

amedeo Cel mai scump tablou din istorie

”Nud culcat” de Amedeo Modigliani, vandut cu 170,4 milioane de dolari la o licitatie organizata de Christie’s , in noiembrie 2015.

Rybolovlev ii cumparase cu 127, 5 milioane de dolari de la un negustor de arta elvetian, Yves Bouvier, care la randul lui il achizitionase cu 80 de milioane de dolari.

Un moment extraordinar pentru piata

Miercuri, licitatia pentru ”Salvator Mundi” a inceput de la 70 milioane de dolari insa au urmat nu mai putin de 53 de oferte succesive ajungandu-se la 400 milioane de dolari, care apoi au devenit 450,3 milioane, cu taxele si comisioanele incluse. La jumatatea licitatiei, s-a ajuns la un duel intre doi cumparatori anonimi, care isi plasau ofertele prin telefon, prin intermediul angajatilor  Christie’s.

freud Cel mai scump tablou din istorie

4. ”Trei studii de Lucian Freud”, un triptic de Francis Bacon, a fost achizitionat in noiembrie 2013 cu 142,4 milioane de dolari la o licitatie organizata de Christie’s la New York.

Dupa adjudecarea tabloului, au urmat ropote de aplauze si exclamatii. Francois de Poortere, responsabil al departamentului ”Old Masters” al Christie’s, a invocat ”un moment extraordinat pentru operele vechi si pentru piata de arta”. ”Este un pret extraordinar pentru un tablou extraordinar.

munch Cel mai scump tablou din istorie

5. ”Strigatul”, un pastel de Edvard Munch, a fost vandut in mai 2012 cu 119,9 milioane de dolari la o licitatie organizata de casa concurenta, Sotheby’s, la New York.

Leonardo a inspirat generatii si continua sa inspire si astazi”, a adaugat el. Opere anterioare secolului 19 sunt, in general, rar prezentate la licitatii, majoritatea fiind in muzee, ceea ce a lasat sa planeze o anumita incertitudine asupra pretului ce ar fi putut sa fie atins de tabloul maestrului renascentist. Dar iata, cativa colectionari bogati au spulberat acest mit.

sase Cel mai scump tablou din istorie

6. Un tablou fara titlu al artistului american Jean-Michel Basquiat a fost vandur cu 110, 5 milioane de dolari in 18 mai 2017 de casa Sotheby’s la New York.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 23-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!